Antena 3 CNN Be EU Europarlamentarul Iuliu Winkler: "Industria auto are probleme serioase în România"

Europarlamentarul Iuliu Winkler: "Industria auto are probleme serioase în România"

Europarlamentarul Iuliu Winkler a explicat, într-un interviu Live pe pagina de Facebook Be EU cu Sabina Iosub, despre problemele pe care le are industria auto din România, dar şi din alte ţări ale Uniunii Europene.

Europarlamentarul Iuliu Winkler: "Industria auto are probleme serioase în România"
Sursa foto: Antena 3
de Sabina Iosub    |    06 Apr 2022   •   14:59

"Avem o serie de influenţe în toate domeniile de activitate, mai ales, cred eu, că trebuie să ne uităm la domeniul comerţului internaţional pentru că, în condiţiile în care fluxurile sunt perturbate, în care lanţurile de aprovizionare nu mai funcţionează, în care ne uităm la Marea Neagră, care este parţial închisă, dacă ne uităm la perspectivele nu doar în domeniul energiei, pentru că discutăm de energie foarte mult. E important pentru că îi doare şi pe cei ce ne urmăresc.

Trebuie să ne uităm la subansamble, la materii prime, la minerale, la ceea ce este nevoie în industria auto, care deja are probleme serioase în România, dar şi în alte ţări din Uniunea Europeană.

Este o situaţie complicată şi atunci ne uităm pe hartă, ne uităm la locuri din care putem să obţinem aceste materii prime sau aceste materiale şi ne uităm la sistemul de relaţii comerciale al Uniunii Europene pentru că ar trebui să încheiem noi acorduri comerciale. Avem nişte discuţii care sunt încheiate, spre exemplu, cu două ţări cu care am putea încheia acorduri de comerţ liber: Chile, o ţară foarte importantă pentru că în conceptul alianţei bateriile pe care vrem să îl creem în Uniunea Europeană avem nevoie de litiu, de materii prime pentru aceste baterii, sau acordul comercial modernizat cu Mexic, care este un jucător important şi în domeniul materiilor prime şi în alte domenii.

Avem negocieri cu ţări, cu regiuni şi chiar continente, pentru că Australia este continent. Se pare că este la capătul lumii, însă vorbim despre parteneri comercial care, în acelaşi timp, sunt democraţii. Pentru că vedeţi situaţia din Ucraina, agresiunea Rusiei, care ne-a pus în reflector o situaţie şi anume, un partener comercial sau o economie în care este o societate care nu respectă regulile democraţiei, nu respectă drepturile omului, valorile care sunt importante pentru noi, pentru Uniunea Europeană, poate în orice moment să creeze o situaţie atât de dificilă cum este cea din Ucraina astăzi", a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler.

In direct din Strasbourg

Europarlamentarul Iuliu Winkler, în direct la Be EU despre cele mai importante decizii europene

Publicată de Be EU pe Marţi, 5 aprilie 2022

×
Subiecte în articol: Iuliu Winkler be EU
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close