Antena 3 CNN Be EU Uniunea Europeană semnează acorduri de grant pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport cu Republica Moldova

Uniunea Europeană semnează acorduri de grant pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport cu Republica Moldova

Comisia Europeană a semnat trei acorduri de grant în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei – Transporturi, în valoare de aproape 45 de milioane de euro. Se dorește îmbunătățirea infrastructurii de transport dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană semnează acorduri de grant pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport cu Republica Moldova
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Oct 2023   •   18:18

Scopul acestor acorduri este să îmbunătățească legăturile de transport dintre Republica Moldova și România de-a lungul rețelei transeuropene de transport (TEN-T).

Proiectele vor moderniza infrastructura de transport la punctele rutiere de trecere a frontierei Ungheni, Albița-Leușeni și Reni-Giurgiulești-Galați.

Aceste investiții vor consolida culoarele de solidaritate UE-Ucraina – rutele care sunt utilizate, de la blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, pentru a transporta mărfurile exportate și importate de Ucraina și de Republica Moldova.

"Mulțumită cooperării strânse dintre România și Republica Moldova, putem demara astăzi faza de implementare a trei proiecte foarte importante care vor spori în mod semnificativ capacitatea și vor facilita fluxurile de trafic de-a lungul frontierei dintre România și Republica Moldova.

Citește și: Klaus Iohannis: ”Pentru cei blocaţi în Gaza, împreună cu toată comunitatea internaţională, facem eforturi să deblocăm situaţia”

Este important ca aceste proiecte să fie implementate rapid, deoarece ele vor apropia și mai mult Republica Moldova, țară candidată, de Uniunea Europeană, oferind cetățenilor și întreprinderilor sale un acces mai ușor și mai rapid la piața noastră internă", a declarat  Adina Vălean, comisar pentru transporturi. 

România va beneficia de modernizarea a 18 km de drum, pentru a îmbunătăți serviciile vamale la punctul de trecere a frontierei Ungheni. Republica Moldova va construi un nou drum de acces și un nou punct de trecere a frontierei.

Infrastructura existentă de ambele părți ale punctului de trecere a frontierei Albița-Leușeni va fi modernizată pentru a îmbunătăți gestionarea fluxurilor de trafic.

Proiectul final va extinde spațiile de parcare din Giurgiulești și va achiziționa echipamente necesare controlului vamal.

 

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close