Antena 3 CNN Be EU Interviu cu europarlamentarul Ismail Ertug, despre ce s-a discutat la Summitul G7, cu privire la taxarea marilor companii

Interviu cu europarlamentarul Ismail Ertug, despre ce s-a discutat la Summitul G7, cu privire la taxarea marilor companii

Grupul celor mai puternice naţiuni a ajuns la un acord istoric privind impozitarea companiilor multinaţionale. Astfel, corporaţiile vor fi taxate cu o cotă minimă de 15% din profitul obţinut. Giganţii tehnologici precum Amazon şi Google ar putea fi printre companiile afectate.

Interviu cu europarlamentarul Ismail Ertug, despre ce s-a discutat la Summitul G7, cu privire la taxarea marilor companii
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iun 2021   •   10:50

Măsura ar putea duce la fluxuri de miliarde de dolari către guverne pentru a achita datoriile suportate în timpul crizei COVID.

Acordul dintre SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Canada, Italia şi Japonia va exercita presiuni asupra altor ţări să urmeze exemplul, inclusiv la o reuniune a G20, programată în perioada următoare.

Sabina Iosub a fost prezentă la Parlamentul European de la Strasbourg, acolo unde a vorbit cu Ismail Ertug despre taxarea companiilor mari.

Ce va schimba decizia luată la Summitul G7?

"Cred că este foarte important că am ajuns la o înţelegere. Cred că şi schimbarea dintre Trump şi Biden a făcut posibilă această înţelegere, a făcut posibil ca ţările G7 să ajungă la o înţelegere legat de felul în care să taxeze, de felul în care să trateze companiile big-tech de pe glob. S-au înţeles să aibă o taxă de 15% peste tot. Asta s-a decis la nivelul G7. Este o idee bună. Ne-am fi dorit să obţinem mai mult de 15%, dar, pentru început, cred că este o veste bună pe care putem să o dăm oamenilor, anume că şi companiile big-tech vor trebui să contribuie la finanţarea societăţilor"

Cum se va aplica această regulă? 15%? Cui? Pe ce criterii?

Foarte bune întrebările, dar acestea sunt doar detalii. Pentru moment, era mai important să ajungem la o înţelegere. Vă amintiţi că, în anii anteriori, nu s-a putut ajunge la un acord în cadrul G7, pentru că au fost ţări care nu au vrut asta, mai ales SUA, deci, pentru acest moment, cred că e important că avem acest acord, iar detaliile vor trebuie să fie stabilite în continuare.

Este important să avem acelaşi acord şi la nivelul G20. Cred că aceştia se vor întâlni luna viitoare în Italia, iar apoi, la nivelul Oraganizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică va trebui să introducem această decizie în toate cele 135 de ţări. Dacă se va ajunge la un acord general, atunci putem discuta despre ce se poate aplica această contribuţie în fiecare stat în parte. Pentru moment, aceasta este de 15% şi cred că e o idee bună, dar va trebui să aşteptăm G20", a declarat Ismail Returg, în cadrul emisiunii "Be EU' cu Sabina Iosub.

Interviul integral, în imaginile de mai sus.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close