Antena 3 CNN Be EU Majoritatea românilor sunt mulțumiți de cum a reacționat UE față de invazia rusă în Ucraina, arată un sondaj Eurobarometru Flash

Majoritatea românilor sunt mulțumiți de cum a reacționat UE față de invazia rusă în Ucraina, arată un sondaj Eurobarometru Flash

Un sondaj Eurobarometru Flash realizat în toate statele membre ale UE arată un consens larg în rândul cetățenilor UE în favoarea răspunsului Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene la București

Majoritatea românilor sunt mulțumiți de cum a reacționat UE față de invazia rusă în Ucraina, arată un sondaj Eurobarometru Flash
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    05 Mai 2022   •   17:15

Majoritatea românilor consideră că, de la începutul războiului, UE a dat dovadă de solidaritate (78 %), reacția sa fiind caracterizată de unitate (70 %) și rapiditate (64 %).

În plus, 63% dintre respondenții români sunt mulțumiți de cum a reacționat UE (media europeană fiind de 52%), iar 82% dintre aceștia se declară satisfăcuți de reacția cetățenilor români de la începutul războiului (peste media europeană de 69%).

88 % dintre europeni sunt de acord cu ideea de a primi în UE persoane care fug din calea războiului. 80 % aprobă sprijinul financiar acordat Ucrainei. 66 % sunt de acord că „Ucraina ar trebui să adere la UE atunci când este pregătită”, 71 % consideră că Ucraina face parte din familia europeană, iar 89 % se simt solidari cu cetățenii ucraineni.

Sprijinul pentru sancțiunile impuse Rusiei în urma atacului său militar împotriva Ucrainei este, de asemenea, foarte ridicat. Marea majoritate a europenilor (80 %) aprobă sancțiunile economice împotriva Rusiei. 79 % dintre europeni aprobă sancțiunile împotriva oligarhilor ruși pentru a impune costuri economice și politice clare elitei politice ruse responsabile de invazie.

Două treimi dintre europeni (67 %) aprobă faptul că UE finanțează achiziționarea și furnizarea de echipamente militare Ucrainei. În plus, 75 % consideră că războiul din Ucraina arată că „avem nevoie de o cooperare militară sporită în cadrul UE”.

Sondajul arată, de asemenea, un sprijin larg pentru acțiunile UE în domeniul energiei care vizează eliminarea dependenței de combustibilii fosili ruși. Există un larg consens cu privire la reconstituirea stocurilor de gaze ale UE pentru a evita riscurile de penurie pentru iarna următoare (86 %), cu privire la adoptarea de către UE a unor măsuri de creștere a eficienței energetice a clădirilor, a transporturilor și a mărfurilor (85 %), precum și cu privire la faptul că investițiile în energiile din surse regenerabile au devenit mai urgente din cauza războiului din Ucraina (84 %).

90 % dintre europeni sunt de acord că ar trebui luate măsuri la nivel european pentru a limita impactul creșterii prețurilor la energie asupra consumatorilor și a întreprinderilor. 86 % dintre respondenții europeni afirmă că creșterea prețurilor la energie are un impact semnificativ asupra puterii lor de cumpărare.

×
Subiecte în articol: sondaj UE invazia rusă Ucraina
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close