Antena 3 CNN Be EU Maria Grapini, despre eficientizarea energetică: ”România e în urmă. Era bine dacă era inclusă în PNRR”

Maria Grapini, despre eficientizarea energetică: ”România e în urmă. Era bine dacă era inclusă în PNRR”

Europarlamentarul Maria Grapini a dezbătut în cadrul emisiunii be EU subiectul eficentizării energetice și a explicat cum ar putea România să obțină bani pentru a face acest lucru.

Maria Grapini, despre eficientizarea energetică: ”România e în urmă. Era bine dacă era inclusă în PNRR”
Sursa foto: Antena 3
de Sabina Iosub    |    13 Noi 2021   •   11:27

”Aici este o mare problemă, eu sunt raportor din partea Comisiei pe eficientizarea energetică a clădirilor. De fapt, este o punere în aplicare a directivei privind performanța energetică a clădirilor. Comisia competentă este ITRE. Am lucrat deja la amendamente. Lucrurile acestea nu au pornit de acum, noi am avut acel fond strategic pentru investiții, numit Fondul Junker, pornit cu vreo 375 de miliarde, a ajuns la 600 și ceva de miliarde, în care exista posibilitatea de a atrage bani exact pentru eficientizarea clădirilor.

Din păcate, dacă particularizăm acum pentru România, România nu a profitat de acel fond strategic, pentru că, reamintesc, criteriul era primul venit, primul servit. Eu m-am luptat atunci să fie și condiționalitate geografică și în funcție de situațiile concrete din fiecare stat membru, dar singura condiție la acel fond a fost primul venit, primul servit. Fondurile acelea s-au concentrat în 5 state membre. La eficientizarea clădirilor atunci, pe primul loc a fost Franța.

”Am putea să profităm și să folosim gazul din Marea Neagră”

(...) Nu este suficient încă fondul acesta social pentru climă, pentru a putea să depășim criza energetică, pentru că aici, o spun cu tărie, a fost lipsă de viziune și din partea instituțiilor europene, și din partea țării noastre, pentru că aici sunt partajate responsabilitățile.

Pe de o parte, UE a vrut să meargă pe Green Deal, fără să calculeze impactul și posibilitatea de a veni din urmă cu eficientizarea energetică, fie că acum vorbim de clădiri, dar asta e o părticică în cadrul eficientizării energetice. Pe de altă parte, România, care nu are pusă la punct o strategie energetică. 

(...) Am putea să profităm și să folosim gazul din Marea Neagră. Nu l-am folosit. Reamintesc că exită un buget pentru o perioadă de tranziție de la energia clasică pe care o aveam noi, pe cărbune, la energii regenerabile. Pentru asta, au spus-o specialiștii în energie, trebuie o legislație adaptată la posibilitatea de a folosi aceste oportunități. Nu poți să-ți tai creaga de sub picioare, să închizi fără să ai alternativ ceva.

Grapini: ”România este foarte, foarte în urmă”

Criza energetică, dacă ne întoarcem la ce vorbeam mai devreme, performața energetică a clădirilor, aici România este foarte în urmă, foarte, foarte în urmă. Vorbim de la locuințele comune, blocurile, până la instituțiile, clădirile mari, chiar și fabricile, pentru că dacă acum s-ar putea lua bani pentru eficientizare energetică, eu sunt convinsă că orice IMM, care are o clădire veche, ar putea să își facă această reabilitare.

Se vor putea lua bani. Problema este de a clarifica, pentru că la noi acum totul este o nebuloasă, pe fondurile europene din exercițiul 2021 - 2027, care sunt bani mai mulți decât din exercițiul trecut. Puteam să cuprindem în PNRR, era mai bine dacă prindeam în PNRR și eficientizarea energetică a clădirilor, pentru că erau banii care puteau veni mai repede.

(...) Banii aceștia pentru eficientizarea energetică pot fi luați instituțional, de primării, de exemplu, (...) apoi școli, grădinițe, deci toate aceste instituții publice care sunt coordonate fie de administrațiile locale, fie de cele centrale, spitale”, a explicat europarlamentarul Maria Grapini la Antena 3.

Continuarea dezbaterii pe subiectul eficientizării energetice o puteți vedea în interviul de mai jos.

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close