Antena 3 CNN Be EU Maria Grapini vrea ca produsele neconforme să nu mai intre în UE. Cum va funcţiona eticheta semafor

Maria Grapini vrea ca produsele neconforme să nu mai intre în UE. Cum va funcţiona eticheta semafor

Vor apărea schimbări şi în România, după ce se va modifica Codul vamal, iar europarlamentarul Maria Grapini spune că vrea să introducă şi ea câteva amendamente.

Maria Grapini vrea ca produsele neconforme să nu mai intre în UE. Cum va funcţiona eticheta semafor
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    09 Mar 2024   •   10:21

Cea mai ambiţioasă reformă a Uniunii Vamale, de la înfiinţare şi până în prezent, este aproape de finalizare. 

Europarlamentarii îşi propun să simplifice cerinţele de raportare şi să reducă timpul pentru procesele vamale.

Astfel, atât firmele, cât şi autorităţile vor obţine economii de miliarde de euro prin diminuarea costurilor de conformitate. 

Prin aceste propuneri, Comisia Europeană ar dori să atingă trei obiective importante: să stabilească un nou parteneriat cu întreprinderile, să aibă o abordare mai inteligentă a controalelor vamale şi să treacă către o abordare mai modernă a comerţului electronic. 

"Mi-am dorit foarte mult acest raport, şi pentru că vin din mediul de afaceri şi cunosc impactul funcţionării sau nefuncţionării Autorităţii vamale, dar sunt şi vicepreşedinte al Comisiei pentru piaţa internă.

Mă bucur că am ajuns la o înţelegere cu toate grupurile politice pe anumite puncte, iar pentru România, trebuie să se ştie că Autoritatea vamală naţională va avea de acum încolo, după ce noi aprobăm acest regulament, o autoritate europeană cu care trebuie să lucreze bine şi foarte repede.

Ceea ce vreau eu să introduc ca și amendamente, și nu este în propunerea Comisiei, sigur după ce m-am consultat cu mediul privat, pentru că nu trebuie să uităm asta, noi trebuie să ne consultăm cu cei care și operează, a fost că eu doresc ca această autoritate europeană, dacă tot o înființăm, să aplice o etichetare stil semafor: roșu, verde, galben. 

Cum să funcționeze asta? Dacă un exportator din China, de exemplu, vrea să trimită telefoane mobile, trimite informații despre acel produs autorității europene, autoritatea europeană o analizează în funcție de informațiile primite și pune o etichetă. 

Verde înseamnă că e siguranța produsului, galben înseamnă că autoritatea națională îi mai face o verificare, roșu înseamnă că e interzis pentru că e un produs periculos.

Ce am putea să câştigăm cu asta? În primul rând, nu ar intra foarte multe produse neconforme, nu s-ar mai polua mediul prin incinerarea lor.

Acest stil de etichetare este lucrul la care eu ţin foarte mult", a declarat Maria Grapini, europarlamentar, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: be EU Maria Grapini
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close