Antena 3 CNN Be EU Originea Parlamentului European. Prima adunare oficială de la Strasbourg a avut loc la 19 martie 1958

Originea Parlamentului European. Prima adunare oficială de la Strasbourg a avut loc la 19 martie 1958

La originile Parlamentului European se află Adunarea Comună a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, care a devenit Adunarea Comună a celor trei comunități europene supranaționale, existente la vremea respectivă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Ian 2024   •   23:23

Ulterior, Adunarea a primit numele de Parlamentul European.

Înainte de introducerea alegerilor directe, deputații, în Parlamentul European, erau desemnați de fiecare dintre parlamentele naționale ale statelor membre. Toți deputații aveau astfel un dublu mandat.

Numărând 142 de membri, noua adunare s-a reunit pentru prima dată la Strasbourg, la 19 martie 1958, ca Adunarea Parlamentară Europeană. 

Schimbându-și numele în Parlamentul European, la 30 martie 1962. Primele alegeri pentru statutul de membru al Parlamentului European au avut loc între 7 și 10 iunie 1979.  

De-a lungul timpului au existat mai multe etape de extindere a numărului membrilor aleși ai Parlamentului European, astfel încât astăzi el numără 705 eurodeputați. Iar după alegerile din 2024, va ajunge la 720 de membri.

România are un număr de 33 de mandate, fiind al șaselea stat din UE.

×
Subiecte în articol: be EU Parlamentul European
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close