Antena 3 CNN Be EU Raport al Comisiei Europeane, privind România: Sunt necesare rezultate în combaterea corupţiei

Raport al Comisiei Europeane, privind România: Sunt necesare rezultate în combaterea corupţiei

Raport al Comisiei Europene: România înregistrează progrese în reformarea sistemului judiciar, dar există preocupări privind predictibilitatea legislaţiei, conform Mediafax.

Raport al Comisiei Europeane, privind România: Sunt necesare rezultate în combaterea corupţiei
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    20 Iul 2021   •   18:09

România a înregistrat progrese în aplicarea reformelor recomandate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), dar sunt necesare rezultate în combaterea corupţiei şi există preocupări privind predictibilitatea legislaţiei, arată raportul Comisiei Europene privind Situaţia Statului de Drept.

 "Începând de la aderarea la Uniunea Europeană în anul 2007, reformele efectuate în România în domeniile justiţiei şi combaterii corupţiei au fost urmărite de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), un cadru important pentru progrese în aceste domenii. Mecanismul de Cooperare şi Verificare continuă în paralel cu Mecanismul privind statul de drept, în care România este parte integrală, la fel ca orice alt stat membru UE, până când sunt îndeplinite în mod satisfăcător toate criteriile. Guvernul României propune reforme care au rolul abordării preocupărilor generate de amendamentele la legile justiţiei adoptate în perioada 2017-2019, care au atras critici din cauza impactului negativ asupra independenţei, calităţii şi eficienţei justiţiei. Într-o decizie preliminară din 18 mai 2021, Curtea de Justiţie a UE a examinat o serie de aspecte ale acestor reforme şi a confirmat acele preocupări, mai ales în privinţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Un proiect de lege pentru desfiinţarea acestei Secţii este examinat în Parlament. O procedură legislativă a fost iniţiată pentru modificarea legilor justiţiei. Lipsurile la nivelul resurselor umane au fost accentuate de lipsa de recrutare a noilor magistraţi, cumulată cu retragerea din activitate a unui număr semnificativ de magistraţi. Aceste lipsuri au generat presiuni suplimentare asupra magistraţilor, cu implicaţii asupra calităţii şi eficienţei sistemului judiciar", arată Raportul Comisiei Europene privind Situaţia Statului de Dr

×
Subiecte în articol: România Comisia Europeana
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close