Antena 3 CNN Be EU Raport SUA 2021: România, principala sursă a traficului de persoane din Europa

Raport SUA 2021: România, principala sursă a traficului de persoane din Europa

România nu îndeplineşte standardele minime de eliminare a traficului de persoane, dar face eforturi semnificative în acest sens, se arată în ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane, care include observaţii şi recomandări.

o_1f9jo6lq66da17f4dl749n1g1bb.jpg
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    02 Iul 2021   •   17:22

România este considerată ţară de rangul 2 ca nivel al traficului sexual şi exploatării prin muncă, şi este menţinută pe aşa numita „watch list”, cea de supraveghere.

Însă, în ciuda gravităţii fenomenului, ţara noastră a primit o derogare pentru a nu trece la nivelul 3, printre ţările cu cel mai mare trafic de persoane din lume.

Conform Departamentului de Stat al SUA, România rămâne principala ţară sursă a traficului de persoane, sexual şi prin muncă, din Europa. Marea majoritate a victimelor (72%), în 2020, sunt cele ale traficului sexual.

Traficanţii sunt de obicei cetăţeni români care lucrează ca parte a unui grup infracţional bazat pe legături de familie şi etnice cu victimele, care supun femei şi copii la traficul sexual în alte ţări europene precum Finlanda, Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie.

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, a intervenit la Antena 3 pentru a face câteva declarații pe marginea subiectului.

"Este o situație extrem de gravă și din păcate autoritățile ignoră complet problema, deși specialiștii în domeniu au oferit deja o serie de soluții în așa fel încât să combatem acest fenomen și evident asta presupune să luăm măsuri sociale, presupune conectarea cu victimele, conectarea cu familiile, presupune într-adevăr să avem o evidentă detaliată asupra tuturor acestor aspecte și combaterea infracționalității pentru că de fapt despre asta este vorba", susține acesta.

"Atât în statisticile Departamentului de Stat al Statelor Unite și statisticile europene arată foarte clar că din păcate iata, România nu pare să aibă soluții în materie, subiectul este complet ignorat de către Guvernul României și eu sper că vor realiza cât de important este să acționeze pentru că acest lucru dăunează imaginii României, dăunează situației persoanelor respective și mai ales ne împiedică pe noi de exemplu să avem acces în Statele Unite fără vize, ceea ce ar putea să fie un lucru extrem de important pentru țară și care este blocat și prin prisma acestei lipse de reacții a ceea ce înseamnă traficul de persoane" , a continuat Victor Negrescu

Potrivit raportului, româncele sunt recrutate pentru căsătorii simulate în Europa de Vest, iar după „intrarea” în aceste căsătorii, traficanţii forţează femeile să practice sexul sau le exploatează prin muncă.

Copiii reprezintă aproape 50 la sută dintre victimele traficului din România. Oficialii şi ONG - urile raportează o creştere a recrutării copiilor prin intermediul internetului şi a reţelelor sociale, în timpul pandemiei.

Există plângeri de exploatare sexuală online şi abuz al unor fete cu vârsta de 12 ani. Copiii cazaţi în instituţii, în special fete din case instituţionalizate sau din centre de plasament pentru persoane cu dizabilităţi, rămân vulnerabili la traficul sexual.

Mai multe ONG-uri, se arată în raport, notează că foşti rezidenţi ai centrelor de plasament servesc ca recrutor de fete minore din aceleaşi instituţii. Traficanţii exploatează copiii romi în traficul sexual şi cerşetoria forţată.

Traficanţii mai supun adulţii români şi copiii la muncă în agricultură, construcţii, hoteluri, producţie şi servicii casnice, precum şi la cerşetoria forţată şi la furt în România şi în alte ţări europene.

De altfel, abuzul prin muncă continuă însă să fie sub-raportat, se arată în documentul Departamentului de stat al SUA.

Recomandări adresate României

  • Identificaţi, în mod proactiv, potenţialele victime, în special în rândul celor vulnerabile, cum ar fi solicitanţii de azil sau copiii din căminele instituţionalizate, prin instruirea ofiţerilor de poliţie şi inspectorilor de muncă privind recunoaşterea indicatorilor de exploatare.
  • Investigaţi şi urmăriţi, în mod viguros, cazurile de trafic în temeiul statutului traficului şi pedepsirea liderilor traficanţi, inclusiv oficialii complice, cu sentinţe penale - închisoare - semnificative
  • Creşteţi semnificativ calitatea serviciilor specializate pentru victime - adulţi şi copii - inclusiv prin instruirea ofiţerilor locali de protecţie a copilului care lucrează cu victimele, asigurându-vă că aceştia dispun de resursele necesare, cum ar fi finanţarea.
  • Modificaţi legislaţia care să permită sprijin financiar ONG-urilor pentru serviciile acordate victimelor, să dezvolte şi să instituie un mecanism formal de administrare, etc.
×
Citește mai multe din Be EU
» Vezi toate știrile din Be EU
Cele mai noi știri
Parteneri
x close