Antena 3 CNN Be EU România, sesizată de Comisia Europeană cu privire la legislația depozitelor de deșeuri

România, sesizată de Comisia Europeană cu privire la legislația depozitelor de deșeuri

Comisia Europeană îndeamnă România și alte state membre să transpună integral în legislațiile naționale noile norme ale UE privind gestionarea deșeurilor.

România, sesizată de Comisia Europeană cu privire la legislația depozitelor de deșeuri
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iun 2021   •   15:59

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Comisiei, România și alte 12 state sunt îndemnate să transpună integral în legislația națională noile norme ale Uniunii Europene privind depozitele de deșeuri.

Statele vizate sunt România, Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Finlanda, Franța, Croația, Luxemburg, Letonia, Malta și Slovacia.

Acestea trebuie să își alinieze legislațiile naționale la modificările incluse în Directiva 2018/850 privind depozitele de deșeuri.

Directiva menționată introduce restricții privind depozitarea tuturor deșeurilor care pot fi reciclate sau valorificate energetic începând cu 2030.

Ea urmărește, de asemenea, să limiteze proporția deșeurilor municipale trimise la depozitele de deșeuri la 10 % până în 2035 și introduce norme privind calcularea modului în care sunt atinse obiectivele privind deșeurile municipale.

România și alte 12 state au două luni la dispoziție să dea curs cererii Comisiei Europene

Totodată, directiva impune țărilor din UE să instituie un sistem eficace de control al calității și de trasabilitate a deșeurilor municipale depozitate. 

În octombrie 2020, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere celor 13 state membre menționate, iar acum a decis să le trimită avize motivate.

Țările respective au la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a lua măsurile necesare; în caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție cu privire la aceste cazuri.

România, sesizată împreună cu alte 16 state pentru alinierea legislației privind gestionarea deșeurilor

Pentru 17 state, între care și România, Comisia îndeamnă la transpunerea integrală în legislațiile naționale a noilor norme ale Uniunii privind gestionarea deșeurilor.

România, Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Croația, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, Slovenia și Slovacia au fost sesizate să își alinieze legislațiile naționale la modificările incluse în Directiva (UE) 2018/851 de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile.

Documentul stabilește cerințe minime de funcționare pentru schemele de răspundere extinsă a producătorilor (REP) și consolidează normele privind prevenirea deșeurilor.

Directiva impune, de asemenea, noi obiective privind reciclarea deșeurilor municipale, specificând că, până în 2025, deșeurile municipale vor trebui reciclate la un nivel minim de 55 % din greutate.

România trebuie să își alinieze și legislația în privința deșeurilor de carton

Acest obiectiv va crește la 60 % până în 2030 și la 65 % până în 2035.

În octombrie 2020, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere celor 17 state membre menționate, iar acum a decis să le trimită avize motivate.

La fel ca și în cazul legislației referitoare la depozitele de deșeuri, țările respective au la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a lua măsurile necesare.

În caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție cu privire la aceste cazuri.

De asemenea, Comisia  Europeană a îndemnat țara noastră și alte 12 state să transpună integral noile norme ale UE privind prevenirea deșeurilor de ambalaje, fixând un termen de două luni pentru a ca autoritățile naționale să dea un răspuns și să ia măsurile necesare.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE.

Deciziile, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

×
Subiecte în articol: be EU deseuri
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close