Antena 3 CNN Be EU România ar putea primi despăgubiri pentru că nu e încă în Schengen: Victor Negrescu: "O rezoluție importantă într-un moment cheie"

România ar putea primi despăgubiri pentru că nu e încă în Schengen: Victor Negrescu: "O rezoluție importantă într-un moment cheie"

Printr-o rezoluție dură, votată miercuri la Strasbourg, Parlamentul European cere ca România și Bulgaria să fie despăgubite pentru că nu au fost admise în Spațiul Schengen.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Iul 2023   •   09:54

Rezoluția bazată pe petiția depusă în Parlamentul European de societatea civilă din România prin care se solicită contestarea legalității veto-ului Austriei împotriva aderării țării noastre la spațiul Schengen statutează juridic pentru prima dată că ceea ce li s-a întâmplat României și Bulgariei a constituit discriminare.

Nu este doar un mesaj politic, care este unul foarte puternic, ci există și implicații juridice, pentru că cine este discriminat are anumite drepturi.

Discutăm despre reparații, discutăm despre un anumit tratament juridic, se deschide calea către mai multe acțiuni în același timp.

Prima dată se discută inclusiv despre despăgubiri pentru pierderile pe care țările noastre le-au suferit financiar direct, dar și pierderile de mediu.

Citește și: "Situația este fructificată de propaganda rusă!" Parlamentul European a adoptat rezoluția care spune că România trebuie să se afle în Schengen

"Comisia regretă faptul că Consiliul nu a ajuns la unanimitate cu privire la decizia privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen în decembrie 2022.

Nu numai că aceste două state membre sunt pregătite să devină membre cu drepturi depline ale Spațiului Schengen, dar, în egală măsură, Spațiul Schengen este astăzi mai puternic ca niciodată, cu multe provocări pe cale să fie rezolvate.

Doar pentru a da câteva exemple, activitatea noastră privind Balcanii de Vest, cu Planul de acțiune al UE pe care l-am propus în decembrie 2022, produce rezultate excelente", a declarat Virginijus Sinkevicius, comisar european pentru mediu.

Comisia Europeană va fi obligată să evalueze pierderile implicate de veto-ul Austriei şi să propună mecanisme juridice pentru ca România să fie compensată.

"Votul negativ nu a fost dat pe baza criteriilor Schengen ci pe o vagă motivație legată de problema migrației in condițiile în care România nu a fost niciodată o ruta importanta pentru migrație. Aceasta decizie injusta sa fie îndreptată cât mai curând", a declarat Cristian Buşoi, europarlamentar.

Conform programului președinției spaniole a Consiliului UE, următoarea reuniune oficială a miniștrilor de interne din UE este prevăzută pentru 28 septembrie, la Bruxelles, când subiectul extinderii Schengen ar putea fi inclus pe agendă.

"Este o rezoluție importantă pentru că vine într-un moment cheie. Practic, redeschidem subiectul din această toamnă, pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Prin acest document facem presiune pe Austria.

În acest document se face referire în mod explicit la veto-ul aplicat de acel stat și efectele acelei respingeri din iarna anului trecut.

Ne trebuie un vot cât mai rapid și se prezintă documente care arată de ce lucrul acesta trebuie să fie rapid.

Este bine că avem această rezoluție", a spus Victor Negrescu, europarlamentar.

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close