România este în topul statelor membre din UE cu cea mai mică diferența salarială între bărbați și femei. E un procent de doar 3% față de media europeană de 14%.
Noi avem în momentul de față peste 1 milion de angajați în sectoarele care trebuie să îndeplinească cunoștințe foarte înalte. Dintre ei, 1.100.000 sunt femei. În aceste sectoare salarizarea este mai mare iar asta a condus la diminuarea raportului diferenței de ralarizare dintre femei și bărbați.
Niciuna dintre statisticile la care am avut acces până acum nu au dovedit că există o discriminare în ceea ce privește primirea unui salariu mai mic pentru bărbați. Toată indică faptul că femeile câștigă mai puțin cu 14,8% decât bărbații, pentru muncă egală.
Drepturile femeilor din Uniunea Europeană: "Trebuie să le spunem fetelor, încă din școală, că nimic nu le împiedică să aleagă orice profesie își doresc"
Sabina Iosub a vorbit la Be EU despre situația femeilor în țările Uniunii Europene, în contextul celebrării Zilei Internaționale a Femeii. Urmăriţi un interviu cu Iratxe Garcia Perez, europarlamentar din Spania, realizat în Parlamentul European de la Bruxelles.
S-au descoperit lucruri care fac ca diferența dintre femei și bărbați în ceea ce privește salariul, să fie destul de mare.
"Am avansat în ceea ce privește egalitatea. S-a putut vedea că am avut un 8 Martie diferit în care a fost mai important decât niciodată să fie recunoscută muncă femeilor care ne-au precedat în lupta pentru egalitate și trebuie să recunoaștem progresul făcut, dar și să înțelegem că mai este un lung drum de străbătut.", spune Iratxe Garcia Perez, europarlamentar din Partidul Social Democrat.
"Vrem să ne bucurăm de șanse egale, vrem să avem salarii mai mari decât acum pentru aceeași muncă depusă. Sunt multe ocazii în care femeile sunt nedreptățite pentru simplul fapt că sunt femei. Sau nu putem să ne bucurăm la fel de mult de drepturile noastre cum se bucură bărbații.