Antena 3 Be EU Ruptură în Uniunea Europeană. Ungaria și Polonia au blocat prin veto bugetul multianual

Ruptură în Uniunea Europeană. Ungaria și Polonia au blocat prin veto bugetul multianual

de Gabriel Dano    |    16 Noi 2020   •   20:54
Ruptură în Uniunea Europeană. Ungaria și Polonia au blocat prin veto bugetul multianual

Ungaria şi Polonia au blocat, luni după-amiază, o procedură necesară adoptării Bugetului multianual comunitar şi Planului european de relansare economică, potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles.

"Ambasadorii UE nu au putut obţine unanimitatea necesară pentru iniţierea procedurii scrise, din cauza rezervelor exprimate de două state membre", a anunţă Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene, potrivit Politico.eu.

"Ungaria a blocat prin veto bugetul UE, aşa cum avertizase premierul Viktor Orban, întrucât nu putem susţine proiectul în forma actuală, cu acea clauză care condiţionează deciziile bugetare de criteriul statului de drept, este în contradicţie cu rezultatele summitului din iulie", a confirmat, prin Twitter, Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta.

Ungaria şi Polonia au semnalat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, avertizând că ar putea bloca aprobarea bugetului multianual comunitar şi a Fondului de relansare economică.

Sabina Iosub a prezentat mai multe detalii despre această ruptură în interiorul Uniunii Europene, la emisiunea Punctul de Întâlnire, moderată de Radu Tudor:

"Este ceea ce se aștepta Uniunea Europeană să facă cele două state membre, Ungaria și Polonia, respectiv să încerce blocarea a tot ceea ce înseamnă în acest moment adoptarea bugetului la nivel european. Și subliniez 'să încerce' pentru că sunt mai multe discuții ce vor avea loc în perioada următoare.

Este posibil ca inclusiv la finalul acestei săptămâni, atunci când are loc un consiliu european pe o temă foarte arzătoare, cea a pandemiei de coronavirus, să fie abordat și acest subiect", a spus Sabina Iosub.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close