Antena 3 CNN Be EU Schimbări în România pe piața digitală | Maria Grapini: ”Regulamentele sunt clare. În 6 luni trebuie aplicate”

Schimbări în România pe piața digitală | Maria Grapini: ”Regulamentele sunt clare. În 6 luni trebuie aplicate”

La nivelul Uniunii Europene se fac schimbări importante pe piața digitală. Europarlamentarul Maria Grapini a explicat, în cadrul emisiunii Be EU de la Antena 3, ce schimbări se vor face și în România pe piața digitală.

Schimbări în România pe piața digitală | Maria Grapini: ”Regulamentele sunt clare. În 6 luni trebuie aplicate”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Ştefan    |    30 Iul 2022   •   12:36

”Regulamentele sunt clare, sunt votate și în termen de 6 luni de la vot trebuie și aplicate în statele membre și vreau să atenționez că este foarte important ce face România pentru a le aplica, pentru că, da, ne schimbă viața.

Știm bine că se merge spre digitalizare, dar noi am vrut să reglementăm cum să controlăm marile platforme digitale, care, evident, au o poziție dominantă în piață, pentru că despre ele vorbim, nu despre IMM-uri.

Am prevăzut scoaterea IMM-urilor, s-a definit foarte clar ce înseamnă piață platformă digitală mare, cu poziție dominantă pe cifra de afaceri.

Dacă nu respectă ceea ce se pune în acest regulament, aceste mari platforme pot fi sancționate cu 10% din cifra lor de afaceri și, dacă repetă aceeași greșeală, cu până la 20% din cifra mondială, pentru că să nu uităm că aceste platforme nu operează doar într-o țară în Uniunea Europeană, ci operează mondial, deci 20% din cifra de afaceri mondial.

Trebuie să spunem, însă, că statele membre n-au posibilitate de control. Singurul organism, instituție, care are dreptul de control atunci când noi, consumatorii, sesizăm.

Trebuie să sesizăm atunci când marile platforme ne încalcă anumite drepturi. Singura instituție este Comisia Europeană”, a explicat europarlamentarul Maria Grapini.

Întregul interviu cu Maria Grapini poate fi vizionat în videoclipul de mai jos:

×
Subiecte în articol: be EU Maria Grapini
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close