Antena 3 CNN Be EU Ucraina, scutită de taxe vamale în Uniunea Europeană timp de un an

Ucraina, scutită de taxe vamale în Uniunea Europeană timp de un an

Uniunea Europeană a adoptat un set de măsuri menite să ajute economic Ucraina, în contextul războiului declanșat de Rusia.

Ucraina, scutită de taxe vamale în Uniunea Europeană timp de un an
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Iun 2022   •   20:23

Decizia este semnalată de europarlamentarul Vlad Gheorghe pe pagina sa de Facebook.

"Este oficial. Ucraina este scutită de taxe vamale în Uniunea Europeană până pe 5 iunie 2023. Măsurile pe care le-am votat pe 19 mai în Parlamentul European au intrat astăzi în vigoare: timp de un an, produsele ucrainene vor fi exceptate de la plata taxelor vamale la intrarea în UE.

Această liberalizare temporară a comerțului aplicabilă produselor ucrainene va avea două consecințe esențiale în acest moment.

Prima se referă la evitarea unei crize alimentare în Uniune, Ucraina fiind un exportator important de cereale, fructe, legume, precum și de echipamente și substanțe folosite în agricultură.

A doua constituie un sprijin real pentru economia și implicit populația din țara vecină, greu încercată de războiul care a depășit 100 de zile.

Chiar textul Regulamentului precizează că 'războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei începând cu 24 februarie 2022 a avut un impact negativ profund asupra capacității Ucrainei de a face schimburi comerciale cu restul lumii, atât din cauza distrugerii capacității de producție, cât și din cauza indisponibilității unei părți semnificative a mijloacelor de transport, ca urmare a închiderii accesului la Marea Neagră' (de către Rusia, n.r.)", precizează europarlamentarul român.

E OFICIAL! Ucraina este scutită de taxe vamale în Uniunea Europeană până pe 5 iunie 2023. Măsurile pe care le-am votat...

Publicată de Vlad Gheorghe pe Luni, 6 iunie 2022

Scutirile de taxe pot fi revocate în orice moment

Potrivit acestuia, scutirile de taxe sunt valabile cât timp Ucraina respectă regulile de origine a produselor și procedurile aferente și nu introduce, la rândul său, noi taxe vamale.

Una dintre condițiile puse Ucrainei se referă la respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale precum și la respectarea principiilor statului de drept și la continuarea luptei împotriva corupției și a activităților ilegale.

"Atenție! Există și o clauză de salvgardare, pentru ca producătorii europeni să nu fie afectați de aceste măsuri: dacă un produs ucrainean riscă să aducă daune celor din UE cu produse similare sau aflate în concurență directă, taxele vamale pot fi reintroduse oricând. Asta ca să nu sară iar trompetele Rusiei cu placa lor clasică 'vă gândiți la ucraineni, dar la cetățenii voștri nu'.

Tocmai, noi în UE ne gândim la binele cetățenilor - în Rusia, Putin se gândește la binele lui, al lui Lavrov și-al nomenclaturii de la Kremlin, precum se gândeau comuniștii înainte de 1989 și este rușinos că uităm asta", precizează Vlad Gheorghe.

Regulamentul a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene vineri, pe 3 iunie 2022 și se aplică din prima zi lucrătoare după publicare, timp de un an.

×
Subiecte în articol: be EU Ucraina taxe vamale
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close