Antena 3 CNN Be EU Decizie drastică: Ungaria și Polonia riscă să rămână fără banii de la UE

Decizie drastică: Ungaria și Polonia riscă să rămână fără banii de la UE

Ungaria și Polonia riscă să rămână fără fondurile de la UE. Curtea Europeană de Justiție a respins cererile celor două state pentru anularea Regulamentului de Condiționalitate a statului de drept. Europarlamentarul Victor Negrescu a vorbit la Antena 3 despre această decizie istorică.

Decizie drastică: Ungaria și Polonia riscă să rămână fără banii de la UE
Sursa foto: Pexels/ Ekaterina Bolovtsova
de Alexandra Ionescu    |    16 Feb 2022   •   12:43

Autoritățile de la Varșovia și cele de la Budapesta au solicitat ca banii europeni să nu mai fie condiționați de respectarea statului de drept.

Într-o declarație care reflectă decizia, instanța a spus că, deși Comisia trebuie să respecte cerințe procedurale stricte, are dreptul de a reține fonduri pentru a sancționa statele membre.

„Instanța respinge acțiunile introduse de Ungaria și Polonia în totalitate”, a spus CEJ.

Judecătorii au spus că „respectarea de către statele membre a valorilor comune pe care se întemeiază Uniunea Europeană, precum statul de drept și solidaritatea, justifică încrederea reciprocă între acele state”.

Ambele țări sunt beneficiari majori ai fondurilor UE și se temeau că Comisia Europeană va folosi sancțiunile împotriva lor.

Conflictul dintre Polonia și Bruxelles privind statul d drept a izbucnit după ce Comisia Europeană a blocat fondurile de la planul de redresare al UE și a cerut schimbări în sistemul judiciar polonez. Condiția pentru eliberarea banilor Poloniei este dată de desființarea Camerei de disciplină a Curții Supreme din Polonia, pe care UE a încercat de mult să o elimine. 

”Această noțiune de stat de drept și această condiționare este legală. Pentru a se aplica trebuie să existe o legătură reală între încălcarea principiului de stat de drept și afectarea într-o formă gravă a fondurilor europene.Se clarifică ce înseamnă risc grav și se spune că orice măsură trebuie să fie proporțională cu impactul.

România nu a fost niciodată în această situație, pentru că România nu a fost supusă articolului 7 al tratatului Uniunii Europene”, a spus europarlamentarul Victor Negrescu. 

Și Ungaria acuză Comisia Europeană de minciună și șantaj, după ce UE nu a aprobat nici PNRR-ul acestei țări. 

Viktor Orban a vorbit deja despre o ”potențială ieșire” a țării sale din Uniunea Europeană. 

Intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar încă neutilizat vreodată, noul regulament stabileşte un mecanism general de ”condiţionalitate” pentru protecţia bugetului Uniunii Europene în cazul unei încălcări a principiilor statului de drept în statele membre (absenţa independenţei justiţiei, corupţie ş.a.), ce afectează sau riscă să afecteze bugetul Uniunii.

 

 

 

 

 

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close