Antena 3 CNN Be EU Uniunea Europeană cere despăgubiri de la AstraZeneca pentru livrările întârziate: 10 euro pe doză de vaccin pentru fiecare zi de întârziere

Uniunea Europeană cere despăgubiri de la AstraZeneca pentru livrările întârziate: 10 euro pe doză de vaccin pentru fiecare zi de întârziere

Uniunea Europeană (UE) a cerut, miercuri, unui tribunal din Bruxelles, că laboratorul farmceutic anglo-suedez AstraZeneca să plătească despăgubiri în valoare de zece euro pe doză de vaccin împotriva COVID-19, pe ziua de întârziere, în cadrul unui proces cu privire la întârzieri în livrări.

Uniunea Europeană cere despăgubiri de la AstraZeneca pentru livrările întârziate: 10 euro pe doză de vaccin pentru fiecare zi de întârziere
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    26 Mai 2021   •   16:43

UE reproșează, totodată, gigantului farmaceutic faptul că nu a folosit instalații britanice în producerea vaccinului destinat Uniunii, potrivit Reuters.

Comisia Europeană (CE), care a negociat comenzi în numele statelor membre UE, anunță la 26 aprilie că a sesizat justiția să arbitreze acest conflict cu laboratorul anglo-suedez, care furnizează în prezent un sfert dintre vaccinurile omologate în UE.

"Ceea ce ne interesează, în acest dosar, este să ne asigurăm că are loc o livrare rapidă a unui număr suficient de doze, la care cetățenii europeni au dreptul", declara atunci presei un purtător de cuvânt al CE.

AstraZeneca a livrat, în primul trimestru doar 30 dintre cele 120 de milioane de doze prevăzute prin contract.

În trimestrul doi, în curs, laboratorul preconizează să livreze doar 70 dintre cele 180 de milioane de doze contractate.

Un reprezentant CE, apropiat dosarului, declara recent pentru AFP că AstraZeneca a livrat deocamdată către UE doar o medie de zece milioane de doze pe luna - cu mult sub nivelul prevăzut.

Grupul farmaceutic respinge acuzațiile referitoare la faptul că a încălcat contractul cu Uniunea. AstraZeneca denunță, de la începutul lui aprilie, o procedura judiciară "fără fundament".

Justiția belgiană urmează să pronunțe un verdict în luna iunie.

×
Parteneri
Mii de blocuri din București, fără apă caldă și căldură, în 5 sectoare
x close