Antena 3 CNN Conferinţe „Acasă în siguranță” – De ce o poliță de asigurare poate face diferența între dezastru și reconstrucție

„Acasă în siguranță” – De ce o poliță de asigurare poate face diferența între dezastru și reconstrucție

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 09:58 25 Apr 2025 Modificat la 09:58 25 Apr 2025
barbat calculator
Pentru asigurarea obligatorie nu există restricții, fiind asigurată orice tip de locuință. Foto: Getty Images

Conferința România Inteligentă „Acasă în siguranță – Harta dinamică a zonelor de risc din România”, organizată de Antena 3 CNN în colaborare cu Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, a avut loc la Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galați. Evenimentul s-a axat pe spulberarea unor mituri adânc înrădăcinate în conștiința populară.

Despăgubire de 50.000 pentru casele din paiantă

Unul dintre cele mai răspândite mituri este acela că agențiile de asigurări nu încheie polițe pentru casele construite din materiale ușoare, precum paianta sau chirpiciul.

„Conform legii, se asigură casele din paiantă. Pentru asigurarea obligatorie nu există niciun fel de restricție, costă 50 de lei pe an, această valoare nu s-a mărit pentru aceste case, iar despăgubirea maximă este de 50.000 de lei – deci la jumătate față de celelalte. Cu această ocazie a evenimentelor tragice din 2024, 60% din dosarele de daună deschise de PAID au fost pentru acest tip de case. Au fost 112 daune totale din punct de vedere economic, adică a fost plătită întreaga sumă asigurată a poliței obligatorii. Printre ele, bineînțeles, și case din chirpici și paiantă”, a explicat Cosmin Tudor, Director General Adjunct PAID.

În România sunt încă foarte puține locuințe asigurate – mai puțin de un sfert – iar una dintre principalele cauze este lipsa de informație. La aceasta se adaugă o serie de mituri, de la valoarea despăgubirilor până la dificultatea încheierii poliței sau a dosarului de daună. În realitate, lucrurile stau diferit.

„La Slobozia Conachi și Izvoarele, ce a spus domnul director este foarte adevărat. Vreau să știți că o familie a luat 100.000 de lei și își poate repara casa. La nivelul localității noastre sunt asigurați, pentru că am dus o campanie de informare tot timpul pe paginile mele de Facebook și i-am informat pe cetățeni să-și facă asigurări. Inclusiv cu doamna prefect am ținut legătura să reîncepem din nou această campanie de informare a cetățenilor”, a spus Emil Dragomir, primar al comunei Slobozia Conachi.

„Din 1.570 de case, am 815 asigurate – undeva la 52%. Există o problemă mare la Valea Mărului, ca în toate localitățile. Și eu revin și la dumneavoastră: trebuie să faceți o informare corectă către brokerii din localități. Bătrânul care și-a asigurat casa, dar nu e proprietar, nu a fost despăgubit”, a spus și Virgil Doca, primar al comunei Valea Mărului.

Ghid de acordare a asigurărilor

Pentru a clarifica lucrurile și a sprijini autoritățile locale, un ghid privind protejarea bunurilor împotriva calamităților urmează să fie elaborat.

„Vom lucra împreună cu cei de la PAID și cu alte autorități la un ghid pentru unitățile teritoriale, care să acopere aceste aspecte, astfel încât să aveți un îndrumar despre cum să rezolvați anumite probleme. Cred că acesta este lucrul pe care l-am învățat din această discuție”, a concluzionat Sorin Cristinel Mititelu, Vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară.

În contextul în care țara noastră a fost lovită anul trecut de inundații majore, iar în această lună au fost înregistrate 20 de seisme doar în zona Vrancea, nevoia de pregătire și prevenție devine esențială. Totul poate începe cu un gest de minimă responsabilitate: încheierea unei polițe de asigurare care să protejeze locuința și să prevină un dezastru financiar.

×
x close