Antena 3 CNN Conferinţe Cum transformăm orașele în comunități smart, într-un an cu multe ajustări bugetare

Cum transformăm orașele în comunități smart, într-un an cu multe ajustări bugetare

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 11:32 26 Feb 2025 Modificat la 11:32 26 Feb 2025
Cum transformăm orașele în comunități smart, într-un an cu multe ajustări bugetare

Într-un context economic marcat de ajustări bugetare, transformarea orașelor în comunități smart, cu un management eficient și o viață mai bună pentru locuitori, devine o provocare tot mai mare pentru administrațiile locale. Împreună cu primari, președinți de consilii județene, companii specializate în soluții smart și reprezentanți ai autorităților centrale, se caută cele mai bune soluții pentru a implementa tehnologia în domenii esențiale: gestionarea traficului urban, managementul deșeurilor, digitalizarea serviciilor publice și accesarea tehnologiei de vârf în sănătate și educație.

Ce impact au soluțiile smart asupra vieții noastre

„Încercăm să descoperim cât de mult ni s-a schimbat și ni se va schimba viața odată cu implementarea soluțiilor smart în orașele și comunele în care trăim”, explică Adrian Ursu, gazda conferinței.

Progresele din ultimii ani sunt semnificative, iar digitalizarea a devenit o realitate în tot mai multe orașe.

„Vorbim de la managementul integrat al traficului – sunt orașe care au reușit asta. Bucureștiul, de exemplu, are undă verde pentru mijloacele de transport în comun și gestionează mai bine sistemul de semaforizare. Sunt orașe care au implementat un management integrat al deșeurilor, ceea ce este esențial, având în vedere că suntem mereu sub procedură de infringement. Sunt și orașe care, de ani buni, au digitalizat complet serviciile publice – taxe și impozite locale, eliberarea autorizațiilor sau a diverselor documente de care au nevoie cetățenii”, explică jurnalistul.

Aceste soluții nu doar că ne-au schimbat viața, dar vor continua să o facă și în viitor. Sunt multe reușite, dar și multe piedici.

„Vorbim despre reușite, vorbim despre piedicile care mai există, despre soluțiile de finanțare și, mai ales, despre cum ne pregătim noi ca cetățeni să folosim aceste sisteme smart. De multe ori nu știm că ele există sau nu știm cum să le accesăm. La fel de important este să îi pregătim pe funcționarii publici, care, în multe locuri, sunt încă nealfabetizați digital”, avertizează gazda conferinței.

Un alt aspect esențial este securitatea cibernetică, o vulnerabilitate majoră în era digitalizării.

„Noile sisteme digitalizate au ferestre deschise pentru atacuri cibernetice sau pentru compromiterea bazelor de date. De aceea, trebuie să ne asigurăm că cei care le operează sunt pregătiți pentru astfel de riscuri”, adaugă Ursu.

Un viitor mai eficient pentru cetățeni

Timpul pierdut la ghișee, nervii și birocrația excesivă pot deveni istorie datorită orașelor inteligente.

„Fiecare secundă, fiecare minut, fiecare oră pierdută până acum la ghișee însemna stres și ne ținea departe de alte activități. Așadar, încercăm să vorbim despre viitor, safe future și smart cities”, încheie Adrian Ursu.

×
x close