
Tot mai multe companii din România adoptă modelul economiei circulare. Investiţiile în sustenabilitate nu protejează doar mediul înconjurător, pot ajuta şi firmele. Şi sunt multe sectoare economice în care managerii optează pentru dezvoltarea durabilă. Plus că e benefică şi statului, în special prin proiecte cu fonduri europene. Toate aceste aspecte au fost dezbătute în cadrul unei conferinţe marca Antena 3 CNN, la care au participat experți din domeniu și oficiali ai Guvernului.
Pe lângă obligațiile legale pentru a proteja mediul înconjurător, unele companii din România adoptă și propriile politici pentru a fi sustenabile pe termen lung.
Tulia Cășvean, Director Comunicare Corporativă producător carne de pui: „Suntem singurul producător de carne de pui din regiune care are un model de business integrat, 100% vertical, cu facilități deținute. Curățăm, bineînțeles, toate apele pe care noi le utilizăm și, în plus, utilizăm nămolurile rezultate pentru a îngrășa pământul pe care noi îl lucrăm prin diviziile noastre vegetale. Avem un model de la bob, la furculiță și înapoi, ne place nouă să să spunem așa, și înapoi, acesta însemnând că utilizăm circular, practic, tot ceea ce generăm și încercăm să-i dăm valoare.”
Pentru o economie circulară e nevoie de investiții
Însă pentru o economie circulară, care să reducă în mod semnificativ risipa, este nevoie şi de investiţii, semnalează experții.
Tulia Cășvean, director comunicare corporativă și PR Transavia: „Dacă nu realizăm investiții constante la un nivel mare din profitul pe care îl generăm, nu vom putea fi competitivi și nu vom putea fi sustenabili. Trebuie să avem profit pentru a putea fi sustenabili.”
Și resursa umană din companii joacă un rol important.
Valer Hancaș, director comunicare și corporate affairs retailer: „Atunci când vorbim de mediu privat, 18.000 de angajați reprezintă o valoare fără echivoc. Nicio companie nu-și poate desfășura activitatea fără angajați. Rezultatele pe care le obținem, atât la nivelul sustenabilității, dar și din punct de vedere economico-financiar, o relație, din nou sine qua non, între sustenabilitate și profitabilitate, este cu siguranță și responsabilitatea și aportul angajaților care formează aceste echipe.”
Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor Și Pădurilor: „Ne propunem să mărim valoarea ecotichetului. Va fi folositor atât persoanelor fizice ce vor accesa programul Rabla Plus, dar mai ales persoanelor juridice, companiilor care aleg să folosească o flotă alcătuită din mașini electrice. Prin finanțarea acestor programe încurajăm și economia națională.”
Ștefan-Radu Oprea, șef al Cancelariei prim-ministrului, cu rang de ministru: „Cum face mediul privat. Și în zona statului român trebuie să existe această cultură a sustenabilității și a dezvoltării durabile, în tot ceea ce înseamnă politici publice.”
Soluțiile și ideile din aceste domenii au fost dezbătute la conferința marca Antena 3 CNN, organizată prin platforma RO 3.0.