Alegeri Marea Britanie. Lira sterlina s-a depreciat după ce Partidul Conservator a pierdut majoritatea absolută în Parlament

09 Iun 2017   •   09:50
Alegeri Marea Britanie. Lira sterlina s-a depreciat după ce Partidul Conservator a pierdut majoritatea absolută în Parlament Foto: Pixabay.com

Alegeri Marea Britanie. Lira sterlină s-a depreciat semnificativ vineri, după ce analiştii au avertizat că este posibil ca premierul britanic Theresa May să demisioneze pentru că nu a reuşit să obţină majoritatea în alegerile legislative anticipate care au avut loc joi, transmite Reuters.

Alegeri Marea Britanie. Moneda britanică s-a depreciat vineri dimineaţă cu 2%, până la 1,2697 dolari pentru o liră, după ce anterior s-a tranzacţionat la 1,2689 dolari pentru o liră, cel mai redus nivel din ultimele două luni. De asemenea, moneda britanică s-a depreciat cu 1,8% faţă de euro, până la 88,18 penny pentru un euro.

Alegeri Marea Britanie. Analiştii se tem că turbulenţele politice ar putea întârzia sau încurca negocierea termenilor ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Alegeri Marea Britanie. ''Economia britanică şi negocierile referitoare la Brexit vor fi afectate, ceea ce va duce în continuare la deprecierea lirei sterline şi a pieţelor bursiere. Dar PIB-ul Regatului Unit este de doar 2,5% din PIB-ul global şi este dificil să vedem implicaţii semnificative pentru pieţele globale de investiţii'', a apreciat Shane Oliver, economist şef la AMP.

Alegeri Marea Britanie. Votul din 23 iunie 2016, când alegătorii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană, a declanşat turbulenţe pe pieţele financiare globale, iar lira sterlină s-a depreciat cu 15% în raport cu dolarul.

Alegeri Marea Britanie. Prin activarea pe 29 martie a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, Marea Britanie a iniţiat un proces de negocieri care ar urma să dureze doi ani şi în urma căruia se vor stabili condiţiile ieşirii acestei ţări blocul comunitar.

Parteneri
x close