Antena 3 CNN Economic Amânarea ratelor la bănci, un măr otrăvit: Dobânda la dobândă, povară nouă pentru împrumutați

Amânarea ratelor la bănci, un măr otrăvit: Dobânda la dobândă, povară nouă pentru împrumutați

Amânarea ratelor la bănci poate fi acum o gură de oxigen pentru românii afectaţi de criză, însă la reluarea plăţii s-ar putea dovedi că ideea nu a fost cea mai bună.

Amânarea ratelor la bănci, un măr otrăvit: Dobânda la dobândă, povară nouă pentru împrumutați
Sursa foto: Pixabay
30 Mar 2020   •   11:23

Marea problemă pentru împrumutaţii care solicită suspendarea ratelor este faptul că vor trebui să plătească dobândă la dobândă. Mai precis, dobânzile amânate pe perioada suspendării ratelor vor fi adăugate la soldul rămas de rambursat, scrie Adevarul.

Asupra noului sold – mai mare – se va aplica dobânda contractuală. Drept urmare, noile rate vor fi semnificativ mai mari, iar povara pe împrumutaţi va creşte, după perioada de suspendare.

Pentru creditele ipotecare, dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani, deci şi aceste rate vor fi mai mari. Asociaţiile care reprezintă consumatorii au criticat soluţia Guvernului, spunând că amânarea ratelor la credite nu sprijină în mod real debitorii, acordă beneficii substanţiale băncilor şi instituţiilor financiare nebancare şi sunt chiar mai dezavantajoase decât unele dintre soluţiile propuse de anumiţi finanţatori.

Şi economistul Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) a criticat ordonanţa privind amânarea ratelor, precizând că ratele pentru credite imobiliare vor creşte cu 15-20%.

Ministrul de Finanţe Florin Cîţu a declarat că cei care vorbesc de „dobânda la dobândă” nu înţeleg cum funcţionează o piaţă financiară, cum funcţionează o economie în general şi că „într-o economie, nu există nimic gratuit”.

Ministrul Finanţelor a mai spus că este foarte posibil ca după nouă luni ratele bancare să crească, şi nu numai pentru cei care le-au amânat, ci şi pentru cei care le-au plătit la timp.

×
Subiecte în articol: Dobânda la dobândă coronavirus
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close