Antena 3 CNN Economic Analiștii vin cu previziuni sumbre. Indicele ROBOR și euro ar avea creșteri majore

Analiștii vin cu previziuni sumbre. Indicele ROBOR și euro ar avea creșteri majore

Analiștii vin cu previziuni sumbre. Indicele ROBOR și euro ar avea creșteri majore
Sursa foto: Foto: pexels
28 Dec 2018   •   16:20

Analiștii financiari membri ai Chartered Financial Analyst România (CFA) estimează că ROBORUL își va relua creșterea în 2019, ceea ce va însemna rate și mai mari la creditele în lei, în timp ce cursul euro va crește semnificativ în următoarele luni.

Un sondaj realizat în rândul analiştilor financiari CFA arată că 83% dintre aceştia estimează un curs euro de 4,69 lei în mai 2019, dar de 4,74 lei la finalul anului viitor. De asemenea, indicele ROBOR la trei luni ar putea urca la 3,64% la sfârşitul lui 2019, în ciuda „taxei pe lăcomie” introdusă de către guvernul Dăncilă la începutul lunii decembrie.

Potrivit unui comunicat al CFA, în luna noiembrie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 4,1 puncte până la valoarea de 44,3 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 0,2 puncte), scrie capital.ro.

“În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7427. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,23%”, se spune în comunicat.  Totodată, sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 61%, şi respectiv peste 64%, dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. “Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţă de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,64%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţă de 5 ani este de 4,78%. Că urmare, având în vedere rată anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative”, se spune în comunicatul de presă.
 

×
Subiecte în articol: euro cresteri analisti
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close