Antena 3 CNN Economic Auto A mai apus o eră! În noul BMW Seria 5, șoferii pot semnaliza schimbarea benzii folosind doar privirea

A mai apus o eră! În noul BMW Seria 5, șoferii pot semnaliza schimbarea benzii folosind doar privirea

În noul BMW Seria 5, prezentat miercuri de constructorul german de automobile de lux, șoferii vor putea schimba banda de circulație pe autostradă doar uitându-se în lateral.

A mai apus o eră! În noul BMW Seria 5, șoferii pot semnaliza schimbarea benzii folosind doar privirea
Sursa foto: BMW Group
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Mai 2023   •   12:31

Sistemul opțional Highway Assistant al mașinii le permite șoferilor să parcurgă distanțe lungi pe autostrăzi fără a atinge volanul sau pedalele. Acest tip de funcție este oferit în prezent de marii producători auto, însă BMW a adăugat și această opțiune inedită: șoferii vor putea schimba benzile de circulație doar uitându-se la una dintre oglinzile exterioare.

Schimbarea automată a benzii de rulare este posibilă în multe sisteme similare, dar, în mod normal, șoferul trebuie să o solicite sau să accepte sugestia mașinii de schimbare a benzii de rulare, prin utilizarea semnalizatorului.

Cu noul sistem BMW, în cazul în care sistemul de conducere automată al mașinii sugerează schimbarea benzii de rulare - de exemplu, dacă mașina din față merge prea încet - șoferul trebuie doar să se uite la oglinda laterală corespunzătoare, iar mașina va face restul. Sistemul se bazează pe o cameră montată în în fața șoferului pentru a monitoriza priviriea acestuia.

Aceeași cameră verifică, de asemenea, dacă șoferul se uită în permanență la drum, în caz contrar, în interiorul mașinii vor porni avertismente și, în cele din urmă, sistemul se va dezactiva (Dacă șoferul pare a fi incapabil, mașina va încetini până la oprire și se vor aprinde luminile de avarie).

Dacă mașina nu a sugerat, ea însăși, schimbarea benzii de rulare, șoferul poate totuși să o solicite prin atingerea manetei semnalizatorului de direcție pentru a indica pe ce parte, însă, conform legendei urbane despre șoferii de BMW, acest lucru se întâmplă foarte rar, deci semnalizarea schimbării direcției de mers o să revină în sarcina acestui nou sistem.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Senzorii trebuie să detecteze dacă există suficient spațiu liber pe cealaltă bandă și dacă niciun alt vehicul nu se apropie cu viteză mare pe acea parte. Sistemul poate funcționa la viteze de până la 130 de kilometri pe oră.

×
Subiecte în articol: BMW Seria 5 BMW
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close