Antena 3 CNN Economic Auto Vânzările auto pe piaţa americană au scăzut cu 30% în noiembrie

Vânzările auto pe piaţa americană au scăzut cu 30% în noiembrie

Vânzările auto pe piaţa americană au scăzut cu 30% în noiembrie
30 Noi 2008   •   16:11

Vânzările auto pe piaţa americană sunt serios afectate de problemele economice, după ce au scăzut, în noiembrie, cu până la 30%, faţă de aceeaşi lună din 2007, marcând a 13 lună consecutivă de scădere, tendinţă care se va prelungi şi în 2009, apreciază analiştii citaţi de Reuters.
Se aşteaptă ca vânzările constructorilor auto americani să fie mai mici cu circa 35%, în condiţiile în care companiile fac eforturi să-şi conserve fondurile pentru a supravieţui.
Totodată, producătorii japonezi, precum Toyota, se aşteaptă să fi fost loviţi de reducerea cererii pe cea mai mare piaţă din lume. Marţi vor fi publicate statisticile oficiale.
În acelaşi timp, General Motors, Ford şi Chrysler vor prezenta marţi planurile de rentabilizare soicitate de Senatul american pentru a elibera fonduri de 25 de miliarde de dolari destinate sprijinirii sectorului auto american.
Giganţii auto americani au avertizat că va fi dificil să reziste fără finanţare urgentă din partea guvernului SUA.
Analiştii estimează că, pe segmentul vehiculelor uşoare, va fi raportată o scădere a vânzărilor de 28-34% în noiembrie.
Numărul de autovehicule vândute se va ridica la 10,5-11,5 milioane de unităţi, pentru ultimele 12 luni, în scădere de la nivelul record de 16,1 milioane de maşini în perioada noiembrie 2006-noiembrie 2007.
Singurul aspect pozitiv ar putea fi o uşoară creştere faţă de luna octombrie, când statistica anuală era de 10,6 milioane de maşini, minimul ultimilor 25 de ani. În ultima perioadă, pentru a reduce stocurile în creştere, constructorii au oferit reduceri importante de preţ şi alte facilităţi.
Pentru 2008, agenţia Standard & Poor's estimează vânzări de 13,3 milioane de autovehicule, pe piaţa americană, şi de 12,3 milioane în 2009, în scădere de la 16,1 milioane în 2007.
"Răspunsul cel mai des întânit la dealerii auto şi la alte surse din industrie este că noiembrie este asemănător cu octombrie, nici mai bine, nici mai rău", a precizat Rod Lache, analist la Deutsche Bank.
La sfârşitul lunii octombrie, dealerii aveau stocuri pentru 100 de zile, calculate la ritmul de vânzare din octombrie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: piata americana
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close