
Economistul Adrian Negrescu a precizat, luni, la Antena 3 CNN că nu vor crește veniturile românilor în acest an, cel mai probabil nici anul viitor, deoarece statul cheltuiește mai mult decât își permite și România riscă să ajungă la un deficit de 10% demn „de o țară aflată în război”. În lipsa unor reforme fiscale coerente și a unei reduceri drastice de cheltuieli, Guvernul nu va avea încotro decât să crească impozitele, a mai spus economistul, care este de părere că spre finalul anului Executivul va anunța impozite de „trei sau patru ori mai mari” pe locuințe, de pildă.
Adrian Negrescu este de părere că pensiile românilor nu vor crește în niciun caz în 2025 și cel mai probabil nici în 2026. De vină este Guvernul, care cheltuile prea mulți bani. Dacă în primele două luni din 2025, deficitul a ajuns la 1,58% din PIB, România riscă ca la finalul anului să ajungă la un deficit de peste 10%, în ciuda promisiunilor ministrului Finanțelor.
„De crescut veniturile oamenilor în niciun caz, nu cred că vor crește pensiile nici în acest an și atenție, nici anul viitor, la cum arată deficitul bugetar. Știți de ce? Pentru că din păcate statul în loc să cheltuiască mai puțin, crește cheltuielile publice inclusiv cu salariile bugetarilor, cheltuim mai mult decât ne permitem.
Deficitul ăsta bugetar de 1,58% după primele două luni dacă îl ducem la nivelul întregului an ar putea ajunge la peste 10%, un deficit demn de o țară aflată în război în condițiile în care noi ne-am asumat un deficit de 7% în fața Comisiei Europene.Cheltuim mai mult decât ne permite, reformele sunt doar pe hârtie, iar declarațiile domnului Tanczos Barna trebuie privite din perspectiva optimistului de serviciu și nimic altceva. din a doua parte a anului dacă mergem cu același ritm al cheltuielilor să vedem o creștere a TVA-ului”, a spus economistul la Antena 3 CNN.
Adrian Negrescu se teme că România va fi nevoită să se împrumute de la Fondul Monetar Internațional ca să plătească pensiile.
„Sper ca în următoarele luni să vedem cum statul strâmge cureaua în așa fel încât să reducem cheltuielile publice, altfel vom ajunge să creștem taxele și la mâna FMI ca să ne ofere 40-50 de miliaone de euro ca să avem cu ce plăti pensiile. Spre asta ne îndreptăm, Spre fundul oceanului. Ne-am am scufundat din punct de vedere economic și fiecare încearcă să se salveze pe cont propriu. Din păcate, în loc să scadă evaziunea fiscală în România crește pentru că firmele sunt sufocate de taxe și caută tot felul de soluții să plătească cât mai puțini bani statului”, a mai spus economistul.
Deși ministrul Finanțelor a anunțat o reformă fiscală pentru România pe timp de șapte ani, Adrian Negrescu este sceptic. Economistul crede mai degrabă că Guvernul va anunța creșteri de taxe semnificative.
„În România, din păcate, reformă fiscală înseamnă creșteri de taxe în niciun caz reduceri de taxe, în mod special taxa pe muncă. Avem cele mai mari taxe pe salariul minim pe economie din UE. Vor crește de la 1 ianuarie taxele pe apartamente, pe case, pe mașini. Cum vor face acest lucru? În decembrie vor da o ordonanță prin care vor crește din pix de trei sau patru ori impozitele pe locuințe. De ce? Pentru că nu sunt capabili să facă reforme. Și asta se vede din radiografia financiară pe primele două luni”, a spus economistul.
De cealaltă parte, ministrul Tanczos Barna a anunțat că în primele două luni ale anului, cheltuielile de funcționare ale statului au scăzut cu 5%. De asemenea, ministrul Finanțelor a promis că România va atinge ținta de deficit de 3% asumată în fața Comisiei Europene.