Antena 3 CNN Economic Banci Banca elveţiană UBS renunţă la secretul bancar

Banca elveţiană UBS renunţă la secretul bancar

Banca elveţiană UBS renunţă la secretul bancar
Sursa foto: ubs banca
13 Aug 2009   •   11:46

Banca elveţiană UBS va dezvălui identitatea a mii de clienţi americani ce deţin conturi offshore după ce a ajuns la un acord cu Departamentul de Justiţie american (DJ) în ce priveşte acuzaţiile de evaziune fiscală.
Stuart Gibson, avocat al departamentului american, a declarat că guvernele american şi elveţian au un angajament iniţial ce pune capăt procesului dintre SUA şi UBS.
În cadrul unui conferinţe prin telefon cu judecătorul Alan Gold, care ar fi trebuit să instrumenteze cazul la un tribunal din Miami , Gibson a subliniat doar că guvernele vor ajunge în curând la un acord final, dar nu a mai dat detalii.
Avocaţii apreciază că departamentul nu ar fi renunţat la lupta legală fără a se asigura că va primi o mare parte din informaţiile pe care le căuta.
DJ a dat în judecată UBS în februarie pentru a afla numele a 52000 americani cu conturi în Elveţia, suspectaţi de evaziune fiscală.
Conform legii americane, cetăţenii trebuie să ofere fiscului informaţii despre sumele peste 10.000 de dolari în conturi bancare din străinătate.
UBS a refuzat să ofere numele, argumentând că astfel ar încălca strictele legi ale secretului bancar elveţian. Banca a insistat ca argumentul să fie soluţionat de Elveţia şi SUA.
În acelaşi timp Elveţia a ameninţat că ca reţine numele personal decât să le ofere fiscului american. Elveţia va coopera cu informaţii doar dacă există dovezi ale încălcării legii, dar crede că fiscul merge mai multe pe încercări şi caută toate identităţile americanilor cu conturi offshore în speranţa că va prinde pe unii cu evaziune.

Guvernele elveţian, american şi UBS au fost în discuţii timp de cinci săptămâni înainte de a se prezenta la tribunal. Clienţii americani ai UBS au până pe 23 septembrie termen pentru a anunţa fiscul despre bani nedeclaraţi.

În februarie, UBS a oferit fiscului numele a 250 clienţi şi a plătit 780 milioane euro, după ce a admis că bancherii său au ajutat unii clienţi americani să facă evaziune.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: evaziune fiscala
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close