Antena 3 CNN Economic Banci Banca Transilvania câştigă cotă de piaţă, dar veniturile rămân încă slabe

Banca Transilvania câştigă cotă de piaţă, dar veniturile rămân încă slabe

Banca Transilvania câştigă cotă de piaţă, dar veniturile rămân încă slabe
Sursa foto: Foto: wikimedia.org
de Catalin Ciocan    |    01 Aug 2011   •   13:42

Banca Transilvania, singura banca de top cu capital majoritar privat romanesc, si-a dublat profitul net in al doilea trimestru al anului, pana la 33,9 milioane de lei (8,2 milioane de euro), pe fondul scaderii provizioanelor, insa veniturile din dobanzi si comisioane au ramas slabe, ca urmare a cererii reduse.

Activele bancii au crescut cu 5% in prima jumatate a anului, pana la 22,67 miliarde de lei (5,35 miliarde de euro), sustinute de o crestere cu 7% a portofoliului de credite pana la 14,26 miliarde de lei (3,37 miliarde de euro). Per ansamblul primului semestru, profitul net al bancii s-a ridicat la 65,67 milioane de lei (15,7 milioane de euro), consemnand o crestere aproape dubla fata de prima jumatate a anului trecut.

“Rezultatele obtinute in prima parte a acestui an sunt, si de aceasta data, promitatoare. Focusul nostru a fost cresterea sustenabila a profitului si a cotei de piata. Toate cele patru linii de afaceri ale bancii noastre au fost gestionate adecvat actualului context economic. Am continuat si continuam sa acordam credite, iar prin produsele si serviciile lansate in primele 6 luni venim cu solutii financiare pentru clientii nostri. Stim ca anul 2011 va fi, in continuare, cu provocari, tocmai de aceea suntem precauti, dar pregatiti pentru a atinge obiectivele stabilite pentru acest an”, a declarat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

Castigul bancii pe primul semestru a fost cu 4,6% peste media estimarilor analistilor chestionati de Reuters, Banca Transilvania reusind sa faca in S1 aproape jumatate din profitul bugetat pentru 2011, aceasta in conditiile in care analistii se asteapta ca a doua parte a anului sa fie mai buna pentru sectorul bancar.

Analistii de la Raiffeisen Capital & Investment (RCI) remarca la Banca Transilvania reducerea provizioanelor in trimestrul al doilea al anului, dar si scaderea profitabilitatii operationale.

“Marja de dobanda s-a diminuat fata de trimestrul I, veniturile din comisioane au ramas la acelasi nivel, in timp ce rezultatul tranzactionarii a fost mai slab probabil datorita deteriorarii valorii portofoliului de actiuni ca uramare a evolutiei nefavorabile a pietei de capital. Volumul de credite a crescut rapid, astfel ca Banca Transilvania (TLV) continua sa castige cota de piata. Consideram ca rezultatele vor avea un impact neutru asupra evolutiei actiunilor TLV”, au precizat analistii de la Raiffeisen, intr-o nota transmisa azi dupa publicarea rezultatelor semestriale.

Cheltuielile nete cu provizioanele inregistrate in prima jumatate a anului au scazut cu peste 10% pana la 295 milioane de lei (70,6 milioane de euro), iar reprezentantii bancii spun ca din aceasta diminuare reiese faptul ca sunt inregistrate semne de stabilizare in ceea ce priveste calitatea portofoliului de credite. Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 8,32% din totalul portofoliului de credite.

“Veniturile au fost destul de slabe in T2 fata de T1, iar costurile in crestere, dar profitul a fost salvat de scaderea destul de mare a provizioanelor cu 16%. Aceasta tendinta de scadere a provizioanelor ar trebui sa continue si in trimestrele urmatoare sau cel putin sa asistam la o stabilizare. Singurul aspect pozitiv pe partea de venituri a fost cresterea veniturilor din comisioane, iar pe volume, cresterea la credite atat fata de perioada similara a anului trecut cat si fata de primul trimestru din acest an”, a comentat Adriana Marin, seful departamentului de analiza al UniCredit CAIB Securities Romania.



Venitul net din dobanzi al Bancii Transilvania a scazut cu 1,3% in T2 pana la 246,6 milioane de lei, iar pe primul semestru, a crescut cu circa 2% pana la peste 500 milioane de lei. In acelasi timp, veniturile din comisioane au crescut cu 0,9% in T2 pana la 91,6 milioane de lei si cu 1,5% per ansamblul semestrului pana la 176,9 milioane de lei.

Cheltuielile operationale ale bancii s-au majorat cu 9% in primul semestru, pana la 366 milioane de lei. Potrivit reprezentantilor Bancii Transilvania, aceasta crestere a fost determinata de extinderea reţelei de unitaţi, de majorarea contributiei la Fondul de Garantare a Depozitelor de la 0,2% la 0,3%, aplicat soldului depozitelor, precum si de cresterea cu 5% a cotei privind TVA-ul. Tot ca urmare a extinderii activitatii au crescut cheltuielile cu personalul, cu 6%, pana la 173,7 milioane lei.

Banca Transilvania a lansat in prima jumatate a anului mai multe produse, in special pentru revitalizarea creditarii, care au targetat cu precadere IMM-urile. Din portofoliul de credite al BT, care este proponderent in lei, 61,76% reprezinta creditele pentru companii, iar restul sunt imprumuturile acordate persoanelor fizice. Banca s-a alaturat si programului Prima Casă 4, avand la dispoziție un plafon de 25 de milioane euro pentru creditele de acest tip. La finele lunii iunie, numarul de client al bancii crescuse cu 40% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 1,46 milioane de clienti.

Banca Transilvania este controlata de un grup de antreprenori locali, stransi in jurul lui Horia Ciorcila, presedintele bancii si unul dintre fondatori, care detine direct si indirect 5% din actiuni. BERD controleaza circa 15% din titluri, in timp ce Bank of Cyprus are o participatie de pana la 10%.

Actiunile bancii sunt listate la Bursa de la Bucuresti, in prezent fiind suspendate de la tranzactionare pentru inregistrarea unei majorari de capital social, derulate prin emiterea de actiuni gratuite. Capitalizarea bursiera a bancii este de 412 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: Banca Transilvania banci
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close