Antena 3 CNN Economic Banci Fondul de investiţii AnaCap discută achiziţia Carpatica. Carabulea neagă: Pe vremurile astea, nu vând decât “fomiştii”, Carpatica valorează minim 200 mil. euro

Fondul de investiţii AnaCap discută achiziţia Carpatica. Carabulea neagă: Pe vremurile astea, nu vând decât “fomiştii”, Carpatica valorează minim 200 mil. euro

Fondul de investiţii AnaCap discută achiziţia Carpatica. Carabulea neagă: Pe vremurile astea, nu vând decât “fomiştii”, Carpatica valorează minim 200 mil. euro
de Adrian Mirsanu    |    01 Sep 2011   •   16:19

Fondul de investitii AnaCap poarta discutii pentru achizitia bancii Carpatica, controlate de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, au declarat surse din piata. Acestea sustin ca inca din primavara au venit la discutii cu Carabulea reprezentantii fondului de private equity, specializat in achizitii in sectorul financiar – bancar.
Ilie Carabulea neaga insa orice fel de discutii de vanzare. “Eu nu stiu de discutii avansate. Nu avem nimic de vanzare. Pe vremurile astea, vand numai “fomistii”. Banca este buna, are o conducere foarte buna care a facut o restructurare eficienta”.
Intrebat care crede ca este valoarea Carpatica, in conditiile in care astazi pe bursa de la Bucuresti  capitalizarea sa de piata este de 42,5 mil. Euro, Carabulea a raspuns: “Cel putin 200 milioane de euro. Nu va uitati cat face astazi pe bursa. Noi stim ca avem o banca buna. Cand creditarea isi va reveni, o sa vedeti. Ma astept cel putin la o dublare fata de valoarea nominala a actiunilor (314 mil. Lei, adica 75 mil. Euro la cursul de referinta la zi- n.r.). Daca va uitati, in 2008, actiunile Carpatica se tranzactionau la valori de peste 4 ori  fata de valoarea nominala”.  Acesta mai spune ca de banca sa se intereseaza investitori cam de trei - patru ori pe an.
Acum trei ani, pretul ajustat al actiunii ajungea la valori de 0,4 lei pe actiune, in timp ce valoarea nominala a unui titlu al institutiei de credit este de 0,1 lei.
Carabulea detine direct un pachet de 41,29% din Carpatica, alte pachete importante de actiuni sunt la Corneliu Tanase (11,2%), Alin Albu (9,99%), italienii Olivio Lucio si Olivio Gian Antonio, care impreuna au 10% din actiunile bancii, conform ultimelor informatii disponibile.
De precizat ca de la declansarea crizei economice, care a dus la inghetarea procesului de creditare, bancile au fost nevoite sa apeleze la actionari pentru a-si consolida capitalurile, la cererea bancii centrale. Carpatica a trecut prin mai multe majorari de capital. Astfel, in perioada 2004 – 2008, majorarile s-au facut preponderent prin capitalizarea rezervelor din profiturile inregistrate, insa din 2009, Carpatica a trecut pe pierdere, iar actionarii au fost nevoiti sa vina cu aporturi in numerar, adica cu banii lor, pentru a capitaliza banca. La finele anului trecut, banca ajunsese la un nivel – record al pierderilor de 154 mil. Lei (36,5 mil. Euro), an in care intregul sistem bancar a trecut in premiera pe pierdere.
Rezultatele raportate de Carpatica pe primul semestru indica o reducere a pierderilor pana la 18,6 mil. Lei (4,4 mil. Euro), de sase ori mai mici fata de perioada similara a anului trecut cand erau peste 106 mil. Lei (25,5 mil. Euro).
Carpatica avea la finele anulu trecut active sub 700 mil. Euro, ceea ce inseamna o cota de piata sub 1%, situandu-se in prima jumatate a clasamentului institutiilor de credit din Romania.
De-a lungul timpului, in jurul bancii Carpatica au fost vehiculate mai multe nume, care ar fi dorit sa preia afacerea de la Ilie Carabulea,  ultimul de care se stia ca ar fi avuit discutii era OTP (Ungaria), care anul acesta a incercat si la RBS Bank Romania, subsidiara grupului britanic RBS, insa nu s-au inteles la pret. Acum, pe lista potentialilor cumparatori ai Carpatica a ajuns fondul de investitii AnaCap.
AnaCap este un fond de investitii, printre ai carui investitori se numara “grei” la nivel global precum Adams Street Partners, cea mai mare banca de investitii din lume – Goldman Sachs, gigantul industrial Honeywell, Morgan Stanley Alternative Investment Partners sau grupul german din sectorul asigurarilor Allianz.
Reprezentantii AnaCap nu au putut fi contactati pentru comentarii pe subiectul interesului privind Carpatica. Ilie Carabulea nu a confirmat, dar nici nu a infirmat ca fondul AnaCap si-ar fi exprimat interesul pentru preluarea Carpatica, spunand ca mai multi investitori s-au aratat pana acum interesati de banca, fara sa exista insa un proces formal de vanzare demarat, sustine el.
AnaCap Financial Partners, fondat in 2005, are birourile la Londra si este un investitor financiar cu apetit ridicat de risc, care s-a specializat in achizitii de banci si companii din sectorul serviciilor financiare, respectiv de portofolii distressed (entitati care se confrunta cu dificultati financiare si renunta la activele cu probleme – n.r.). Administreaza fonduri de peste 1 mld. Euro, iar tinta sa sunt banci, firme de asigurari, de credit ipotecar, de factoring, de recuperare creante, firme de asset management sau platforme de servicii financiare cu probleme din toata Europa. Cea mai recenta achizitie a AnaCap este Banco Popolare din Cehia, care a fost rebranduita Equa Bank, tranzactie anuntata in urma cu doua luni, in ultimii doi ani cumparand trei banci din Europa.
In luna aprilie a acestui an, AnaCap a cumparat Cabot Financial din Marea Britanie de la gigantul american Citi, ajungand sa detina astfel cea mai mare platforma de recuperare creante din regatul britanic.

×
Subiecte în articol: Ilie Carabulea
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close