Antena 3 CNN Economic Banci Piraeus rămâne pe profit, chiar dacă grecii nu pot evita scăderea

Piraeus rămâne pe profit, chiar dacă grecii nu pot evita scăderea

Piraeus rămâne pe profit, chiar dacă grecii nu pot evita scăderea
Sursa foto: Foto: Antena3.ro
de Adrian Mirsanu    |    31 Aug 2011   •   14:26

Cifrele raportate de Piraeus Bank Romania pentru primul semestru indica o scadere de 28% a profitului brut pana la 43,7 mil. Lei (10,45 mil. Euro) conform standardelor romanesti de contabilitate, in timp ce valoarea rezultatului net obtinut de subsidiara locala a grupului bancar elen nu a fost facuta publica.

“Desi in scadere moderata fata de aceeasi perioada a lui 2010, de 28%, acest rezultat ne plaseaza in randul bancilor care s-au mentinut pe profit in ciuda contextului economic negativ generat de criza”, a comentat Catalin Parvu, directorul general al Piraeus Bank Romania.
Activele bancii au inregistrat un avans de 1% pana la 8,9 mld. Lei (2,1 mld. Euro). Ritmul de incetinire al activitatii bancare care apropie Piraeus de un nivel de stagnare fata de jumatatea anului trecut este confirmat si de volumul total al creditelor, care s-a mentinut in jurul a 6,7 mld. Lei (1,58 mld. Euro). Lucrurile stau cel mai prost cum era de asteptat pe segmentul creditelor de retail, adica a imprumuturilor catre populatie, unde portofoliul a scazut cu 8% fata de 30 iunie 2010. Trendul de repornire a creditarii pe segmentul finantarilor pentru companii este confirmat si de bancherii de la Piraeus, care au raportat un avans puternic, de 71% in ultimul an a portofoliului de corporate pana la 676,2 mil. Lei  (circa 160 mil.euro). Pe segmentul creditelor pentru IMM-uri, rata de crestere este de 9% pana la nivelul de 864 mil. Lei (204 mil. Euro).

Pe zona de economisire, bancherii de la Piraeus au inregistrat un salt de 8% in ultimul an, valoarea depozitelor atrase de la clienti ajungand la  5 mld. Lei (1,18 mld. Euro).

Indicele de solvabilitate al subsidiarei locale a grecilor se mentine la un nivel de 16,5%, in conditiile in care pragul minim cerut de banca centrala se situeaza la 10%.

Pe piata bancara, cu putine exceptii, bancile au raportat scaderi ale profitabilitatii in primul semestru. Dintre bancile mari, numai Banca Transilvania a anuntat o dublare a castigului, rezultat obtinut prin reducerea provizioanelor.

Altfel, peisajul bancar local este in curs de reconfigurare, dupa ce problema datoriilor suverane a Greciei a dus aceasta tara la cel mai slab rating din lume CCC, ceea ce a scumpit automat finantarile entitatilor elene pe pietele internationale. Cabinetul de la Atena a anuntat un program de masuri austere menite sa reduca puternic deficitul, primind in schimb un pachet puternic de finantare din partea statelor europene. In acest context, pe plan international si chiar local au aparut imediat comentarii ca vor urma vanzari sau consolidari intre bancile grecesti. Si primul pas a fost facut in urma cu cateva zile, cand doua din cele patru mari banci elene, Alpha Bank si EFG Eurobank au anuntat ca vor fuziona pana la finele anului, miscare prin care in Romania pozitia a treia de pe piata, cu o cota de piata de peste 9% dupa active, va fi preluata de noua banca, in care controlul il detin fostii actionari ai Alpha Bank.

Piraeus Bank, nume si el implicat in cateva scenario privind fuziuni cu alte banci din Grecia, a precizat in iulie prin vocea lui Ilias Milis, director general adjunct al bancii – mama si seful operatiunilor internationale, ca subsidiara din Romania este un motor de profit si ca nu s-a pus niciodata problema vanzarii mai ales in contextul in care o directive strategica a devenit obtinerea de cat mai mult profit de pe pietele straine in contextual in care piata elena se confrunta cu o crestere a costurilor si o reducere puternica a rentabilitatii.

×
Subiecte în articol: Piraeus Bank profit Grecia scadere
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close