Antena 3 CNN Economic Banci Şeful Băncii Ungariei vrea să îşi doneze salariul şi să lucreze pentru doar un forint pe lună. Vezi care este motivul

Şeful Băncii Ungariei vrea să îşi doneze salariul şi să lucreze pentru doar un forint pe lună. Vezi care este motivul

Şeful Băncii Ungariei vrea să îşi doneze salariul şi să lucreze pentru doar un forint pe lună. Vezi care este motivul
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
24 Feb 2012   •   21:19

Guvernatorul Băncii Ungariei, Andras Simor, a declarat este dispus să-şi doneze salariul şi să lucreze cu un forint pe lună, pentru a facilita negocierile vizând un acord cu UE şi FMI, informează Mediafax.

Andras Simor a luat această decizie după ce oficialii europeni au acuzat că reducerea salariului acestuia de către stat afectează independenţa băncii.
   
Simor a afirmat, vineri, că este gata să-şi doneze salariul, chiar şi cu efect retroactiv, pentru susţinerea studenţilor de economie buni, dar fără posibilităţi materiale.
   
Divergenţele cu executivul comunitar legate de reducerea salariului lui Simor reprezentă una din piedicile care blochează începerea negocierilor formale pentru un acord de împrumut de la FMI şi UE.
   
Comisia Europeană şi autorităţile de la Budapesta se află într-o dispută juridică privind amendamente aduse de Parlament legii băncii centrale, dar şi alte decizii ale statului ungar.
   
Printre altele, Comisia se opune limitării de către guvern a salariilor în sectorul de stat, care a condus la reducerea retribuţiei lunare al lui Simor la un sfert, la circa două milioane de forinţi (aproape 7.000 de euro).
   
Rezolvarea acestei probleme este una din precondiţiile începerii discuţiilor formale pentru un acord de împrumut de la UE şi FMI.
   
Simor l-a notificat deja pe premierul Viktor Orban de oferta de a lucra cu un salariu de un forint, cu efect retroactiv, începând din septembrie 2010, până la încheierea mandatului în 2013.
   
Amendamentul care a redus salariile angajaţilor băncii centrale a intrat în vigoare în septembrie 2010. Simor a transmis în trecut guvernului că este dispus să discute pentru a rezolva această problemă, dar nu a primit niciun răspuns, a precizat, vineri, într-un comunicat, Banca Ungariei.



×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close