Antena 3 CNN Economic Biz News Accizele pentru 2012 vor fi calculate la un curs cu 4 bani mai mare decât anul precedent

Accizele pentru 2012 vor fi calculate la un curs cu 4 bani mai mare decât anul precedent

Accizele pentru 2012 vor fi calculate la un curs cu 4 bani mai mare decât anul precedent
Sursa foto: Foto: superstock.com
03 Oct 2011   •   15:48

Banca Centrală Europeană a stabilit un curs de 4,3001 lei pentru un euro. Acesta este cursul în baza căruia se vor stabili accizele pentru următorul an.

Cursul este cu 4 bani mai mare decât anul trecut, când referinţa pentru accize a fost de 4,2655 lei pentru un euro.

Nivelul accizei în lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anunţat de BCE pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.

Cursul de schimb anunţat la 1 octombrie 2010 a fost cu numai 0,07% mai mic faţă de cel folosit la calculul accizelor pentru anul trecut, potrivit Mediafax.

Accizele sunt plătite în prezent pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea.

Încasările din accize la bugetul general consolidat au urcat în primele opt luni cu 16,2%, la 12,46 miliarde lei. Ponderea accizelor în total venituri este de peste 10%.

Pentru anul viitor, Guvernul mizează pe venituri din accize de 21,75 miliarde de lei, cu 8% peste estimarea din acest an. La acest nivel, creşterea cursului echivalează cu încasări suplimentare de circa 175 milioane de lei la buget.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close