Antena 3 CNN Economic Biz News America ameninţă China cu un război comercial

America ameninţă China cu un război comercial

America ameninţă China cu un război comercial
Sursa foto: muncitor chinez
14 Mai 2009   •   08:28

Guvernul american intenţionează să reinstituie un act ce va pedepsi China pentru creşterea artificială a comerţului prin ?manipularea valutei?. Membrii Senatului şi Congresului SUA cred că China în mod deliberat îşi subevaluează moneda cu circa 40% pentru ca mărfurile chinezeşti să rămână iefitine pentru cumpărătorii occidentali.

?Prin subvenţionarea ilegală a exporturilor sale prin subevaluarea valutei, China a distorsionat veniturile din comerţ, a creat bariere la comerţul liber şi cinstit, a afectat industria americană şi a distrus milioane de locuri de muncă în SUA?, se arată în scrisoarea publică trimisă de susţinătorii actului legislativ.
Acesta ar urma să fie introdus în discuţie joi de senatorii şi congresmenii atât din Partidul Democrat, cât şi din cel republican. În Congres, actul are peste 40 de iniţiatori. Legislaţia aceasta ar putea introduce noi taxe pentru bunurile chinezeşti până ce China va permite reevaluarea monedei naţionale-yuan.

Anul trecut, în timpul campaniei prezidenţiale, Barack Obama a declarat că susţine o lege introdusă în Senat pentru a contracara manipularea chineză a pieţei.
?Administraţia Bush a eşuat să acţioneze în privinţa manipulării valutare chineze. Acesta esta inacceptabil?, declara acesta. Măsura este susţinută şi de secretarul american de stat Hillary Clinton.
Cu toate acestea, anul trecut, legea a fost amânată.

Timothy Geithner, secretarul trezoreriei, a calificat China ca fiind "manipulatoare a valutei" de nenumărate ori în cadrul audierilor de la Senat şi se confruntă acum cu presiuni din partea Beijingului. Un raport recent al instituţiei pe care o conduce nu a acuzat China de plafonare artificială a yuanului, dar aprecia că valuta este subevalută. De atunci, yuanul a mai scăzut.

Ultimele date comerciale arată că SUA a importat din China cu 15,6 miliarde de dolari mai mult decât a exportat în luna martie. Deficitul comercial a crescut chiar şi în condiţiile în care exporturile chinezeşti au scăzut în general, iar importurile americane din China au cunoscut un trend ascendent.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close