Antena 3 CNN Economic Biz News ANPC modifică legea privind casele de schimb valutar: Formularele de acceptare a tranzacţiei, redactate bilingv

ANPC modifică legea privind casele de schimb valutar: Formularele de acceptare a tranzacţiei, redactate bilingv

ANPC modifică legea privind casele de schimb valutar: Formularele de acceptare a tranzacţiei, redactate bilingv
Sursa foto: Noua lege pentru casele de schimb valutar e mai stricta
21 Dec 2009   •   18:18

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a modificat legea care vizează măsurile de informare a consumatorilor de către operatorii economici şi care desfăşoară activităţi de schimb valutar, conform comunicatului de presă remis de ANPC către Antena3.ro. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial al României şi urmează să intre în vigoare în 30 de zile de la data publicării, respectiv de la 17 decembrie 2009.

Noul ordin emis de Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii, urmăreşte o informare mai bună a consumatorilor de catre firmele care au ca obiect de activitate operaţiunile de schimb valutar şi impune reguli mai stricte în ceea ce priveşte modul de afişare a cursurilor practicate în interiorul şi în exteriorul casei de schimb valutar.

Astfel, afişarea informaţiilor se va face în câmpul vizual al consumatorului care efectueaza tranzacţia, iar operatorii economici au obligaţia să afişeze la exteriorul casei de schimb un suport sau un panou unic, monocolor, fără degradeuri sau alte însemne grafice sau culori, pe care informaţiile privind vânzarea şi cumpărarea de valută să fie indicate vizibil şi într-o formă uşor de citit.

Comunicatul de presă mai indică cum că în interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb pentru operaţiunile de vânzare şi pentru cele de cumpărrae vor fi înscrise pe un panou unic, de dimensiune echivalentă unei pagini format A4.

Lege la ?milimetru?, pentru casele de schimb valutar

De asemenea, legea modificată impune şi anumite limite pentru forma şi dimensiunea caracterelor literelor cu care sunt afişate cursurile de schimb valutar. Astfel, înălţimea admisă a caracterelor, care cuprind litere, cifre sau simboluri grafice şi care sunt utilizate pentru afişarea în exteriorul casei de schimb valutar a operaţiunilor de vânzare şi a celor de cumpărare de valută este de 80 de milimetri, grosimea de 10 milimeti, distanţa dintre caractere tot de 10 milimetri, iar cea dintre cuvinte de 20 de milimetri. Apoi, mărimea caracterelor de pe panoul unic din interiorul casei de schimb trebuie să fie cea a fontului Times New Roman, 20, Bold, iar informaţiile afişate în interior trebuie să fie identice ca valoare şi exprimare cu cele afişate în exteriorul casei de schimb.

Noua lege mai prevede că dacă operatorul economic percepe comision pentru operaţiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afişate trebuie să includă şi comisioanele practicate, adică se vor afişa valorile calculate după aplicarea comisionului casei de schimb valutar. De asemenea, dacă operatorul economic percepe comision pentru schimbul valutar, cursurile de schimb afişate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include şi comisioanele practicate.

Afişarea oricăror altor informaţii pe suportul unic sau afişarea altor suporturi care fac referire la cursul de schimb este strict interzisă de către legea modificată de ANPC. Ea mai prevede dreptul consumatorilor ca, în cazul în care constată neconcordanţe între cursul valutar afişat şi cel menţionat în formularul de acceptare a tranzacţiei sau pe bonul fiscal, să solicite în scris, în cel mult 24 de ore, anularea tranzacţiei.

În acelaşi timp, operatorii economici trebuie să dovedească corectitudinea tranzacţiilor şi să prezinte organelor de control listele cursurilor de schimb de vânzare şi de cumpărare pentru valutele tranzacţionate, care să cuprindă semnătura persoanelor împuternicite, precum şi perioada pentru care au fost valabile, respectiv ziua şi ora.

Formularul pentru tranzacţie, redactat în limbile română şi engleză

ANPC recomandă clienţilor o atenţie sporită la formularul de acceptare a tranzacţiei, la care este important ca înainte de semnarea lui, consumatorii să citească toate informaţiile cuprinse în document, astfel încât sî poată face o alegere raţională.

Formularul de acceptare a tranzacţiei trebuie să conţină obligatoriu informaţii referitoare la denumirea şi adresa operatorului economic, numele şi prenumele consumatorului, seria şi numărul actului de identitate al acestuia, suma tranzacţionată, suma care urmează să fie încasată de consumator, data emiterii, precum şi semnăturile operatorului şi a consumatorului. Legea mai prevede ca toate aceste informaţii să fie scrise pe o singură pagină de format A4, vizibil şi lizibil, iar literele să aibă mărimea Times New Roman, 12, negru pe fond alb. De asemenea, formularele trebuie să fie întocmite în două exemplare, unul pentru consumator şi unul pentru operatorul economic şi să fie redactate atât în limba română, cât şi în limba engleză.

De asemenea, instituţiile financiar-bancare vor avea obligaţia să informeze consumatorii cu privire la cursurile de schimb ale valutelor tranzacţionate prin sisteme electronice, care să permită un afişaj vizibil, lizibil şi usor accesibil consumatorilor, amplasate în interiorul punctelor de lucru, lângă ghişeul de schimb valutar.

Paula Safta, Antena3.ro


×
Subiecte în articol: valuta ANPC lege paula safta
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close