Antena 3 CNN Economic Biz News Băncile spaniole au împrumutat o sumă record de la BCE - 316 mld. euro în martie, dublu faţă de februarie

Băncile spaniole au împrumutat o sumă record de la BCE - 316 mld. euro în martie, dublu faţă de februarie

Băncile spaniole au împrumutat o sumă record de la BCE - 316 mld. euro în martie, dublu faţă de februarie
Sursa foto: Foto: in.ibtimes.com
13 Apr 2012   •   18:58

Băncile din Spania, al căror acces la finanţare din piaţă este blocat, devin tot mai dependente de fondurile ieftine de la Banca Centrală Europeană (BCE), după ce în martie au împrumutat 316,3 miliarde de euro de la BCE, dublu comparativ cu luna anterioară, potrivit Reuters.
   
Datele anunţate de Banca Spaniei au împins costul de asigurare a datoriilor ţării la un nou nivel record şi ar putea influenţa planurile guvernului de la Madrid de a vinde săptămâna următoare obligaţiuni.
   
În februarie, băncile spaniole au împrumutat 169,8 miliarde de euro de la BCE.
   
BCE a împrumutat băncilor din zona euro aproximativ 1.000 de miliarde de euro prin două licitaţii în decembrie şi februarie.
  
Chiar dacă programul de lichidităţi al BCE s-a dovedit un sprijin important pentru instituţiile de credit din Spania, finanţarea nu poate fi decât o rezolvare temporară a expunerii puternice pe piaţa imobiliară şi a declinului încrederii, consideră economiştii.
   
"Condiţiile de finanţare s-au îmbunătăţit ca urmare a lichidităţilor nelimitate oferite de BCE, dar nu tot ce străluceşte este aur. Lichiditatea ieftină şi nelimitată poate rezolva parţial problemele de lichiditate pe termen scurt, dar a te baza pe BCE pentru finanţare este, în opinia noastră, un model de afaceri discutabil, care pe termen lung impune un cost mai ridicat al capitalului", potrivit unei note către investitori a Exane BNP Paribas.
   
Analiştii consideră că Spania a intrat deja în a doua recesiune din ultimii trei ani, în contextul recuperării dificile a economiei după prăbuşirea pieţei imobiliare în timpul crizei financiare din 2008.
   
Guvernul a cerut băncilor să-şi consolideze nivelurile de capital, lovite puternic de criză. Vulnerabilitatea băncilor este, alături de îndatorarea ridicată a statului, printre principalii factori care ar putea forţa Spania să ceară ajutor european.
   
Spania a revenit puternic în centrul crizei datoriilor suverane din Europa, ca urmare a încercărilor noului guvern de a convinge investitorii că îşi poate controla deficitul bugetar, iar băncile spaniole se pot refinanţa singure, fără ajutor de stat sau european.


×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close