Antena 3 CNN Economic Biz News Băsescu: M-am implicat prea puternic şi public în derularea acordului cu FMI

Băsescu: M-am implicat prea puternic şi public în derularea acordului cu FMI

Băsescu: M-am implicat prea puternic şi public în derularea acordului cu FMI
Sursa foto: traian basescu
31 Mar 2009   •   15:25

"Îmi dau seama că a fost o prea puternică şi publică implicare a şefului statului în diverse etape de derulare a acordului cu FMI. Nu am făcut decât să dau curs deciziior pe care împreună cu ceilalţi 26 de şefi de stat din Uniunea Europeană le-am hotărât în decembrie", a declarat preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea cu preşedinţii Camerelor de Comerţ din Sistemul Cameral Românesc despre acordul pe care ţara noastră îl va încheia cu Fondul Monetar Internaţional.

Este absolut clar că, în momentul de faţă, implicarea oamenilor poltici la vârf în ameliorarea efectelor crizei este crucială. Sistemul financiar bancar este în dificultate şi nu poate fi sprijinit decât de puterea politică, a mai spus şeful statului.



"Îmi asum decizia politică alături de guvern şi de BNR ca acest acord să existe". Mulţi au dubii dacă nu cumva când mi-o veni mai bine voi da înapoi, a adăugat preşedintele.

Dacă nu luam acest împrumut, România risca să intre în ?derapaj?, anunţă Traian Băsescu, după modelul altor state europene care au refuzat ajutor financiar şi s-au trezit să îl ceară prea târziu.

În ceea ce priveşte destinaţia împrumutului, preşedintele României spune că banii de la Fond se duc exclusiv la BNR, pentru consolidarea rezervei valutare. După eliminarea bugetului de pe piaţă, băncile comerciale vor primi împrumuturi din această rezervă, dar treptat.

Cu aceşti bani, Banca Centrală şi Ministerul de Finanţe vor menţine leul la un raport acceptabil: ?nici foarte puternic ca să inhibe exporturile, nici atât de slab încât să reducă din veniturile populaţiei în echivalent euro la valori inacceptabile?, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele atenţionează, totodată, că niciun euro destinat Băncii Naţionale şi Ministerului de Finanţe nu va ajunge în salarii sau sporuri.

România va contracta de la Uniunea Europeană şi FMI un împrumut în valoare de 20 de miliarde de euro pentru a susţine economie în criză. Fondul Monetar ne va împrumuta 12,9 miliarde de euro, bani care, potrivit politicii FMI, vor intra automat în rezerva valutară a Băncii Centrale.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: imprumut de la fmi
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close