Antena 3 CNN Economic Biz News Business Acţiunile Antibiotice Iaşi au scăzut cu 5% în urma deciziei de blocare a privatizării

Acţiunile Antibiotice Iaşi au scăzut cu 5% în urma deciziei de blocare a privatizării

Acţiunile Antibiotice Iaşi au scăzut cu 5% în urma deciziei de blocare a privatizării
28 Feb 2008   •   13:20

Acţiunile Antibiotice Iaşi au fost suspendate joi de la tranzacţionare, timp de o jumătate de oră, pentru ca investitorii să fie informaţi de anularea hotărârii de vânzare a companiei. La reluarea tranzacţiilor, cotaţia a scăzut cu mai bine de 5 procente. Procedura pentru eventuala trecerea în proprietate privată a fabricii ar putea fi reluată abia după ce AVAS va revoca oferta de privatizare şi va stabili clar modul în care va continua acest proces.

Suspendarea privatizării a fost decisă după ce Comisia de Sănătate din Senat a cerut o anchetă, iar Comisia Europeană a cerut informaţii despre tranzacţie.

În acelaşi timp, preşedintele comisiei de sănătate din senat, academician profesor doctor Mircea Ifrim, este de părere că privatizarea Antibiotice Iaşi este total inoportună în acest moment.

Societatea Antibiotice Iaşi a fost scoasă la privatizare la sfârşitul anului trecut, cu un pachet de 53 la sută din acţiuni. AVAS a anunţat până la jumătatea lunii februarie că au fost primite oferte din partea unei companii de profil din Croaţia şi a uneia din Grecia.

Pentru Comisia de sănătate din Senat privatizarea a ridicat însă multe semne de întrebare. Prima problemă a fost legată de preţul la care ar fi fost scoasă la privatizare societatea. Cu peste 100 de milioane de euro sub valoarea reală a companiei. Apoi s-a pus problema terenului aferent. 40 de hectare, la 1000 de euro metrul pătrat.

La sfârşitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a transmis Guvernului o scrisoare în care avertizează că ar putea deschide o investigaţie. Ancheta urmăreşte să stabilească oportunitatea privatizării, dar şi dacă Guvernul ar urma să acorde ajutoare de stat nenotificate.

Pentru pachetul majoritar de 53 la sută, licitaţia ar fi pornit de la suma de 136 de milioane de euro. Problema a apărut când la finele anului trecut societatea Antibiotice Iaşi a raportat un profit cu mult mai mare decât preţul de pornire şi anume 229 de milioane de euro.

Angajatii societăţii antibiotice Iaşi au ieşit în stradă încă de anul trecut, la scurt timp după ce guvernanţii au anunţat privatizarea fabricii de medicamente.

Muncitorii şi reprezentanţii sindicatelor au invocat faptul că Antibiotice Iaşi aduce profit şi este defavorizată de privatizarea prin licitaţie cu strigare. Vestea blocării privatizării i-a bucurat. Antena 3

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close