Adoptarea monedei euro, amânată de statele est-europene. România vrea să treacă la euro în 2015

de Antena3.ro    |    13 Iun 2011   •   14:27
Adoptarea monedei euro, amânată de statele est-europene. România vrea să treacă la euro în 2015 Foto: cronicadeiasi.ro

Majoritatea statelor din Europa de Est amână în linişte adoptarea monedei euro, relatează Financial Times. România are ca şi ţintă trecerea la euro în 2015.

Ziarul britanic vede acest ţel al ţării noastre ca pe un instrument util de constrângere a coaliţiei guvernamentale să nu "arunce cu bani" înaintea alegerilor.

Toate cele 12 ţări care au aderat la Uniunea Europeană din 2004 sunt obligate prin lege să adopte moneda euro, după ce îndeplinesc mai multe criterii. State precum Ungaria, Polonia, Letonia şi Lituania, sunt foarte precaute referitor la momentul în care vor fi pregătite pentru caest lucru. Una dintre consecinţele acestei amânări va fi şi întârzierea cu câţiva ani a noului val de intrări în zonea euro.

Traian Băsescu a afirmat că deşi ţara noastră poate îndeplini criteriile fiscale pentru intrarea în zona euro, va analiza atent dacă e avantajos să facă acest lucru.

"Este relativ uşor să îndeplinim obiectivele referitoare la deficitul bugetar şi inflaţie. Dar, la momentul respectiv, trebuie să vedem cât de competitivă este economia", a explicat şeful statului.


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close