Antena 3 CNN Economic Biz News Business Antreprenorii români atinşi de mirajul african

Antreprenorii români atinşi de mirajul african

Antreprenorii români atinşi de mirajul african
Sursa foto: Foto: Agerpres
14 Noi 2012   •   13:34

Africa, al doilea cel mai mare şi mai populat continent din lume , cu peste un miliard de locuitori, nu mai este demult ignorat de companiile
globale şi investitori. Intuind că va deveni următoarea poveste de succes, după Asia, mai mulţi oameni de afaceri români au acostat deja aici, iar alţii le calcă pe urme, sperând ca „visul african” să se transforme în realitate.

Cel care a pus bazele clubului exclusivit al antreprenorilor români din Africa este Frank Timiş, care în 2005 a cumpărat 30% din African Minerals, fosta Sierra Leone Diamond Corporation. A fost urmat de Ovidiu Tender, precum şi de companiile de IT Siveco şi Total Soft, firma de construcţii Delta ACM, producătorul de vagoane Astra Vagoane şi cel de camioane Roman Braşov (societate moartă între timp). Planuri pentru Africa mai au şi producătorul de echipamente pentru sectorul energetic Electroalfa Botoşani, proprietarul complexului hotelier Ambasad’Or Otopeni, producătorul de lifturi Elmas Braşov şi grupul farmaceutic Polisano.

CHEMAREA PĂMÂNTULUI
Resurele naturale ale Africii acţionează ca un magnet pentru omul de afaceri Ovidiu Tender, care a investit deja zeci de milioane de dolari în activităţile de pe acest continent şi pregăteşte alte investiţii, de cel puţin încă 100 de milioane de dolari. Atras de bogăţiile  acestui continent,
mai ales de cele nedescoperite, el concentrează aici majoritatea operaţiunilor internaţionale ale Grupului Energetic Tender. Recent, acesta şi-a anunţat intenţia de a deschide o subsidiară în Mauritius, prin intermediul companiei de prospectări geologice, Prospecţiuni.

„Decizia de investi în domeniul resurelor naturale a fost inspirată. Sunt foarte necesare în economia actuală”, spune Tender. Iar avantajele fiscale oferite de ţările africane nu sunt deloc de neglijat. „Mauritius are semnate convenţii de evitare a dublei impuneri cu alte  state din Africa”, menţionează omul de afaceri, explicând că, astfel, subsidiara de aici nu va fi obligată să plătească impozit pe profit şi într-un alt stat african în care are operaţiuni. De asemenea, impozitul pe profit este de doar 3%, iar profitul va ajunge către compania mamă din România sub formă de dividende.

Citeşte articolul integral pe IncomeMagazine.ro.


×
Subiecte în articol: Ovidiu Tender africa
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close