Antena 3 CNN Economic Biz News Business Apocalipsa financiară: Bursa din New York, în picaj. Belgia naţionalizează încă o bancă

Apocalipsa financiară: Bursa din New York, în picaj. Belgia naţionalizează încă o bancă

Apocalipsa financiară: Bursa din New York, în picaj. Belgia naţionalizează încă o bancă
30 Sep 2008   •   09:30

Bursa de la New York a înregistrat cea mai mare cădere din istoria sa, după ce Camera Reprezentanţilor a respins planul administraţiei Bush de salvare a băncilor americane. Analiştii de pe Wall Street compară căderea burselor cu situaţia dinainte de marele "crash" economic din 1929 şi cred că, deşi a fost dur combătut, planul lui Bush ar fi dat o nouă şansă economiei americane. Acum, efectele negative se resimt pe tot Globul, relatează Reuters. Guvernele mai multor state din Uniunea Europeană au deblocat sume mari de bani pentru a salva de la faliment mai multe bănci importante.
O decizie cu efecte globale
Decizia Congresului a avut ecou la scară mondială: bursele din America de Sud au intrat în cădere liberă, în timp ce bursele din Tokio şi Hong Kong au înregistrat scăderi de peste cinci procente.
Respingerea planului a avut un efect dezastruos la bursa de pe Wall Street, aflată deja în scădere după dispariţia unei alte mari bănci, Wachovia, cumpărată de concurenţa sa, Citigroup. La închidere, indicele Dow Jones pierduse aproape 7%, peste 777 puncte, cea mai mare scădere din istoria bursei. Gary Thayer, economist la Wachovia Securities avertizează că, în scurt timp, efectele crizei vor fi resimţite în activităţile economice ?curente? ale americanilor, informează Reuters.
Scăderea pe piaţa Nasdaq a depăşit nouă procente. Bursele europene au suferit şi ele pierderi importante, chiar înainte de anunţarea rezultatului votului. Atât specialiştii, cât şi micii investitori se întreabă ce va urma.
"Investitorii sunt temători, în fierbere, mai ales când este vorba de titluri ale băncilor. Vor să iasă cât mai repede cu putinţă şi să observe efectele adverse de departe", a declarat, pentru Reuters, Frank Geilfuss, analist şef la Bankhaus Loebbecke.
Consumatorii au devenit şi ei sceptici, cumpărând mai puţin şi preferând să economisească. Planul preşedintelui american va fi examinat, miercuri, şi de Senat.
Europa cedează. După Fortis, guvernul belgian naţionalizează Dexia
Criza financiară ia amploare şi în Europa, unde o altă bancă importantă, Dexia, este ameninţată. Guvernul din Belgia s-a implicat în salvarea acestei instituţii, după ce a naţionalizat parţial grupul bancar Fortis.
Miniştrii belgieni au negociat modalităţile de salvare a băncii franco-belgiene Dexia, după ce ministrul Finanţelor anunţa, luni dimineaţă, că guvernul va susţine instituţia bancară dacă aceasta va avea probleme similare cu cele ale grupului Fortis, relata La Libre Belgique.
Banca Dexia este specializată în credite pentru administraţiile locale şi afirmă că deţine primul loc în lume în acest domeniu. Cursul acţiunilor sale a scăzut, luni, cu aproape 30% la bursa din Bruxelles.
Presa economică scria că, pentru salvarea băncii, ar fi nevoie de 7 miliarde de euro. Un purtătorul de cuvânt al guvernului spunea că cifra este, totuşi, "prea ridicată". Acum câteva zile, guvernele din Belgia, Olanda şi Luxemburg au strâns 11 miliarde de euro pentru naţionalizarea parţială a grupului bancar Fortis.
Autorităţile altor ţări europene au intervenit pentru salvarea băncilor fragile. În Marea Britanie, guvernul a naţionalizat banca Bradford & Bingley şi a vândut cele mai bune active ale sale grupului spaniol Santander, informează The Economist. În Germania, banca Hypo Real Estate a primit un credit de urgenţă de 35 miliarde de euro, garantat de stat, pentru a evita falimentul.
Criza nu a ocolit nici Islanda, unde una din marile bănci ale ţării, Glitnir, a fost naţionalizată. Guvernul a cumpărat 75% dintre participaţii, în schimbul sumei de 600 de milioane de euro, informează Les Echos.
Şi bursele europene au suferit căderi serioase: peste patru procente la Frankfurt, peste cinci la sută la Londra şi Paris, zece procente în Luxemburg şi 13 la Dublin. Euro şi lira sterlină au scăzut atât faţă de dolar cât şi faţă de yenul japonez.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica George Bush
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close