Antena 3 CNN Economic Biz News Business Bugetul de criză, pe masa Guvernului. Vezi propunerile salvatoare ale sindicatelor

Bugetul de criză, pe masa Guvernului. Vezi propunerile salvatoare ale sindicatelor

Bugetul de criză, pe masa Guvernului. Vezi propunerile salvatoare ale sindicatelor
Sursa foto: Buget
16 Ian 2009   •   08:35

Banii publici trebuie să satisfacă cerinţe presante ale foarte multor categorii sociale. Veniturile bugetare sunt incerte, dar autorităţile afişează un optimism debordant. Crearea de noi locuri de muncă, sprijinirea mediului de afaceri, absorbţia fondurilor comunitare şi investiţa publică masivă în infrastructură, sunt doar câteva dintre priorităţile pe care guvernul va trebui să le acopere.
Şi sindicaliştii vin cu propuneri pentru ca ţara noastră să iasă cât mai curând din criză. Ei au prezentat peste 200 de propuneri Ministerului de Finanţe în acest sens. Ce şanse există ca ele să fie adoptate vom vedea săptămâna viitoare, când va fi definitivat marele plan anticriză, pe baza căruia se va construi şi bugetul de stat pe 2009.
Marile confederaţii patronale şi sindicale au prezentat Ministerului de Finanţe peste 200 de propuneri menite să-i ajute pe angajatori şi angajaţi să treacă mai uşor peste perioada de criză financiară. Cele mai multe se referă la eliminarea barierelor birocratice, simplificarea unor proceduri inutile şi greoaie, dar şi la facilităţi de ordin financiar.
Susţinerea activităţii în companiile de importanţă deosebită, ce asigură peste 1000 locuri de muncă sau care furnizează produse de masă necesare economiei şi care se află în prezent în dificultate, este una dintre revendicări. În viziunea sindicatelor, creşterea puterii de cumpărare a populaţiei, păstrarea locurilor de muncă şi crearea de noi posturi sunt măsurile care ar feri societatea şi economia de efectele crizei.
Bancherii propun la rândul lor un plan de sprijinire a băncilor, preventiv, pentru "zile negre" care se preconizează, în timp ce industriaşii români consideră necesară adoptarea unui pachet de măsuri care să stimuleze achiziţia de bunuri şi servicii realizate în cea mai mare parte în România. Ei consideră necesară înfiinţarea unei bănci cu capital românesc pentru susţinerea investiţiilor în industria autohtonă şi impunerea codului de bune practici hipermarketurilor, printr-o hotărâre de guvern sau lege. Sindicaliştii cer totodată executivului să vină cu măsuri prin care să descurajeze importul de autoturisme second-hand şi să extindă programul ?Rabla" şi la persoane juridice.
Marele plan anticriză pe baza căruia se va construi şi bugetul de stat pe acest an ar trebui să fie definitivat săptămâna viitoare.
PROPUNERILE SINDICATELOR PENTRU PLANUL ANTICRIZĂ:
- simplificarea OUG privind atribuirea contractelor de achiziţie publică
- susţinerea companiilor cu peste 1.000 de angajaţi aflate în dificultate
- susţinerea companiilor care furnizează produse de masă necesare economiei
- creşterea puterii de cumpărare a populaţiei
- păstrarea locurilor de muncă
- crearea de noi locuri de muncă
- descurajarea importului de autoturisme second-hand
- extinderea programului ?Rabla" şi la persoane juridice
- impunerea Codului de bune practici hipermarketurilor
- adoptarea unui plan de sprijinire a băncilor
- înfiinţarea unei bănci pentru susţinerea investiţiilor în industria românească
Sursa: Adevărul
Antena 3

×
Subiecte în articol: guvern sindicate criza economica
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close