Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criza financiară, pe sfârşite? Planul de salvare a economiei americane a trecut de Senat

Criza financiară, pe sfârşite? Planul de salvare a economiei americane a trecut de Senat

Criza financiară, pe sfârşite? Planul de salvare a economiei americane a trecut de Senat
02 Oct 2008   •   08:40

Senatul american a aprobat, joi dimineaţă, varianta revizuită a planului Administraţiei Bush pentru salvarea sistemului bancar. Votul decisiv va avea loc vineri, în Camera Reprezentanţilor, care a respins prima versiune a planului ce presupune injectarea în economie a 700 de miliarde de dolari pentru a scăpa de datorii băncile aflate în pragul falimentului. Decizia Congresului american de acum câteva zile a provocat haos la bursele din întreaga lume, multe dintre acestea înregistrând pierderi istorice.
Pentru a fi aplicat, planul mai are nevoie de un vot pozitiv din partea Camerei Reprezentanţilor.
"Salut decizia Senatului pentru votul care a unit cele două partide", a declarat preşedintele George W. Bush. "Este rândul Camerei de a examina această lege. Cu îmbunătăţirile aduse de Senat, cred că reprezentanţii celor două partide pot sprijini acest text", a adăugat liderul de la Casa Albă.
Varianta revizuită a fost aprobată cu 74 de voturi favorabile şi 25 împotrivă. Potrivit AFP, planul denumit "Legea pentru stabilizarea economică de urgenţă din 2008" i-a oferit secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, pârghii fără precedent pentru a redresa sectorul bancar, cu doar cinci săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale.
Câţiva senatori republicani de dreapta au continuat să se opună planului, pe motiv că o intervenţie atât de puternică a statului în economie nu este altceva decât o formă de socialism.
Noua versiune a planului de salvare a băncilor conţine mai multe amendamente menite să-l facă mai uşor de acceptat. Valoarea depozitelor bancare garantate de stat va creşte, temporar, de la 100.000 la 250.000 de dolari, pentru a le reda depunătorilor încrederea în sistem.
Japonezii adoptă modelul american
Banca Japoniei a anunţat, joi, că va injecta 1.000 de miliarde de yeni (6,5 miliarde de euro) în sistemul bancar naţional, în vederea asigurării lichidităţilor necesare pentru a face faţă crizei financiare internaţionale, relatează AFP.
Banca Japoniei a intervenit, de asemenea, pe piaţă pentru a douăsprezecea zi consecutiv. Băncile au răspuns favorabil ofertei şi au cerut, în total, 2.032 miliarde de yeni, peste 13 miliarde de euro. Rata dobânzii a ajuns la 0,732%.
Planul lui Bush şi nemulţumirile americanilor
Americanii plătitori de taxe nu sunt prea bucuroşi că fonduri bugetare de 700 de miliarde de dolari vor fi alocate pentru salvarea unor bănci lansate în speculaţii riscante. Mulţi dintre ei au fost, însă, greu loviţi de criza din sectorul creditelor, astfel că sunt gata să accepte orice soluţie pentru ca viaţa să revină, cât de cât la normal.

Băncile nu mai dau credite nici pentru cumpărarea maşinilor. Piaţa vânzărilor de automobile s-a prăbuşit, iar distribuitorii sunt ameninţaţi de faliment.
Micii întreprinzători îşi pierd şi ei clientela, iar viitorul le apare tot mai sumbru.
PŞi publicitatea s-a schimbat. Reclamele la alimente pun accent pe preţuri mici, nu pe gust sau aspect, ca până acum.
Situaţia începe să semene tot mai mult cu Marea Depresiune Economică de acum opt decenii.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: George Bush criza economica
Parteneri
Crimă pe stradă, în plină zi! O femeie din Olt a fost ucisă de soț
x close