Antena 3 CNN Economic Biz News Business România are deficit comercial şi cu Moldova: 3,2 milioane dolari în T1

România are deficit comercial şi cu Moldova: 3,2 milioane dolari în T1

România are deficit comercial şi cu Moldova: 3,2 milioane dolari în T1
Sursa foto: deficit comercial
19 Mai 2009   •   10:01

România a înregistrat în primele trei luni ale acestui an un deficit comercial de 3,2 milioane dolari cu Republica Moldova, faţă de un excedent de 70,3 milioane dolari în aceeaşi perioadă din 2008, potrivit datelor publicate de Statistica moldovenească.

Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2009, Republica Moldova a exportat către piaţa românească bunuri în valoare de 57,3 milioane dolari, reprezentând numai 88,5% din exporturile efectuate în intervalul similar din 2008, şi a făcut importuri de 54,1 milioane dolari, cu 60% mai mici decât în perioada de comparaţie.

România a fost destinaţia principală a exporturilor moldoveneşti, fiind urmată de Rusia, către piaţa căreia Republica Moldova a livrat produse de 52,9 milioane dolari, şi de Italia - 29,3 milioane dolari.

Cele mai multe importuri ale statului vecin au fost făcute din Kazahstan (165,7 milioane dolari), Ucraina (86,3 milioane dolari) şi România.

În primele trei luni din 2009, exporturile totale ale Republicii Moldova s-au ridicat la 280 milioane dolari, în timp ce importurile au fost de 782 milioane dolari. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi în perioada de referinţă a fost de 35,8% faţă de 32,7% în ianuarie-martie 2008.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Realitatea TV, că s-au făcut "paşi înapoi" în relaţiile cu Republica Moldova, chiar dacă România îi este "cel mai mare" partener comercial, scrie Newsin.

Vineri, şeful statului a explicat, la Piatra Neamţ, că autorităţile din Republica Moldova au condiţionat acordul privind micul trafic de frontieră între cele două state de semnarea unui tratat de frontieră care, în opinia lui Băsescu, ar veni să consfinţească Pactul Ribentropp-Molotov. Băsescu a subliniat că România consideră inutilă semnarea unui tratat de frontieră "care să facă din şeful statului român un partener al lui Ribbentrop şi al lui Molotov", explicând că acest demers ar veni împotriva obligaţiilor asumate de statul român.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: deficit comercial
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close