Antena 3 CNN Economic Biz News Business Surse: Comisionul de succes al consorţiului cu cel mai bun punctaj în vânzarea pachetului Petrom s-ar situa în jurul a 0,35%

Surse: Comisionul de succes al consorţiului cu cel mai bun punctaj în vânzarea pachetului Petrom s-ar situa în jurul a 0,35%

Surse: Comisionul de succes al consorţiului cu cel mai bun punctaj în vânzarea pachetului Petrom s-ar situa în jurul a 0,35%
de Adrian Mirsanu    |    04 Apr 2011   •   21:47

Comisionul de succes (success fee) din oferta financiară cu care consorţiul format din Renaissance Capital, BT Securities, EFG Securities şi Romcapital a obţinut cel mai bun punctaj în licitaţia pentru a intermedia vânzarea unui pachet Petrom pe bursă s-a situat în jurul a 0,3 – 0,35%, susţin surse de pe piaţă.

Oferta consorţiului format în jurul băncii ruse de investiţii Renaissance Capital s-ar situa, mai spun sursele citate, la mare distanţă de “greii” acestei licitaţii, Goldman Sachs, cea mai mare bancă de investiţii din lume, Nomura sau Morgan Stanley, un alt greu al lumii financiare internaţionale, care şi-ar fi oferit serviciile Ministerului Economiei pentru un fee de circa 0,7 – 0,8% din valoarea tranzacţiei de vânzare pe Bursă a unui pachet de 9,84% din Petrom, tranzacţie estimată în jurul a circa o jumătate de miliard de euro. Informaţiile nu au putut fi confirmate din surse oficiale.

La un fee de circa 0,3 – 0,35% obţinut de intermediar din vânzarea pachetului Petrom pe bursă, aproximativ 0,14% ar însemna sume care revin Depozitarului Central, respectiv Bursei de Valori Bucureşti, ceea ce înseamnă că, de fapt, consorţiul Renaissance – BT Securities – EFG Securities – Romcapital ar rămâne cu circa 0,2%. Raportat la o valoare estimată a tranzacţiei de listare de 500 mil. euro, înseamnă că acest consorţiu ar rămâne cu aproximativ un milion de euro, din care ar avea ulterior de plătit onorariile avocaţilor şi de suportat alte cheltuieli.

Procesul de selecţie al unui intermediar pentru vânzarea pachetului de 9,84% din Petrom, deţinut de către Ministerul Economiei, este coordonată de către o comisie a Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din cadrul ministerului.

Membrii comisiei au avut de ales între cinci oferte financiare, după realizarea punctajului în faza ofertelor tehnice care cerea un minim de 85 de puncte. Surse citate de Mediafax afirmă că, după deschiderea ofertelor financiare, moment programat pentru ora 15.00, membrii Comisiei au acordat consorţiului condus de Renaissance Capital un punctaj de 92,5 puncte din 100 puncte posibile, urmată de consorţiul Goldman Sachs – Unicredit CA IB Securities, cu 68,6 puncte, respectiv consorţiul Nomura – Alpha Bank cu 67,6 puncte, pe locul al patrulea fiind situat consorţiul Raiffeisen Capital & Investment  - Morgan Stanley, iar pe ultimul loc consorţiul ING Bank – UBS.

Până la această oră, OPSPI nu a declarat niciun câştigător al licitaţiei.
În cursa pentru aceste mandate s-au mai aflat pe parcurs şi alte nume grele precum JP Morgan în consorţiu cu BCR şi Intercapital Invest, descalificaţi pe motiv că oferta depusă nu a respectat unele condiţii prevăzute în caietul de sarcini al licitaţiei.

Un alt nume greu eliminat prematur a fost şi consorţiul format din BRD, Soc Gen şi Citibank, a căror ofertă a depăşit cu câteva minute termenul-limită de depunere al ofertelor.

Ministerul Economiei speră să atragă sume de circa jumătate de miliard de euro din vânzarea pachetului la Petrom, cea mai mare companie şi una dintre cele mai profitabile, într-o încercare de a mai face rost de bani la bugetul de stat, slăbit puternic în ultimii ani de criză, dar şi de lipsa unui plan coerent de redresare economică.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close