Antena 3 Economic Biz News Business Volkswagen va prelua Porsche

Volkswagen va prelua Porsche

24 Iul 2009   •   13:06
Volkswagen va prelua Porsche
Sursa foto: vw porsche

După ani de luptă industrială şi în familie, cel mai mare producător auto din Europa, Volkswagen (VW) s-a apropiat joi de preluarea constructorului de maşini sport Porsche. Programul de integrare, cu sprijinul financiar al emiratului Qatar, a provocat plecarea şefului Porsche Wendelin Wiedeking, despre care se spune că este cel mai bine plătit director din Germania.

Consiliul de administraţie al Porsche a ajuns la un acord pentru o fuziune cu VW, ce pare a lăsa compania din Wolfsburg la conducere. Porsche deţine acum 51 procente din mult mai marele VW.
"Am deschis uşa creării unui grup integrat," a anunţat preşedintele VW Martin Winterkorn. Despre acesta se spune că va conduce compania care se va situa pe locui doi în lume în acest sector, în urma Toyota.
Un proiect aprobat atât de Porsche cât şi de VW, va vedea compania din Stuttgart integrată în VW. În practică, VW va cumpăra progresiv Porsche, care va deveni al 10-lea brand al companiei.
În acest context, Qatar va deţine 17 procente din VW, explica Winterkorn. Dar Qatar ar putea investi direct şi în Porsche, ceea ce i-ar permite companiei să negocieze o fuziune de pe picior de egalitate, arăta preşedintele consiliului de administraţie Wolfgang Porsche în faţa a 5000 de angajaţi ai fabricii.
Detaliile finale vor fi prezentate pe 13 august.
Wiedeking şi directorul financiar al Porsche Holger Haerter au demisionat joi şi vor primi plăţi compensatorii de 50 milioane, respectiv, 12,5 milioane euro.
Wiedeking, despre care se spune că a câştigat anul trecut 80 de milioane de euro, va da jumătate din sumă spre opere de caritate, inclusiv 1,5 milioane ?jurnaliştilor care au nevoie."
Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close