Antena 3 CNN Economic Biz News Concluziile vizitei FMI în România. Ce condiţii ne pune Fondul pentru 2013. "Cifrele reprezentând creşterea sunt relativ slabe"

Concluziile vizitei FMI în România. Ce condiţii ne pune Fondul pentru 2013. "Cifrele reprezentând creşterea sunt relativ slabe"

Concluziile vizitei FMI în România. Ce condiţii ne pune Fondul pentru 2013. "Cifrele reprezentând creşterea sunt relativ slabe"
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    29 Ian 2013   •   10:51
Creşterea economică a României a fost aproape de zero în anul 2012, iar pentru anul în curs, prognoza este de aproximativ 1,5%, a declarat, marţi, şeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer.

"Cifrele reprezentând creşterea sunt relativ slabe. Parţial lucrul se datorează faptului că după o criză financiară durează mai mult ca economia să îşi revină.

Parţial se întâmplă şi datorită mediului în care se regăseşte România, care este dificil, există această recesiune în zona euro şi a unor factori speciali, faptul că la începutul anului 2012 a fost o iarnă grea care a dăunat grav economiei, a fost o recoltă proastă şi, de asemenea, implementarea reformelor şi absorbţia fondurilor europene nu au fost atât de rapide pe cât se gândise iniţial", a spus Vrijer, informează Agerpres.

Pentru anul 2013, şeful Fondului în România estimează o creştere economică de 1,5% şi se întreabă cum se poate obţine acest progres.

Guvernul estimează că România a avut în 2012 o creştere economică de 0,2%, iar bugetul pentru acest an este fundamentat pe un PIB mai mare cu 1,6% în termeni reali faţă de anul trecut.

Coplata în sănătate ar putea fi de 10 lei pe zi


Cuantumul modic al coplăţii în sănătate ar putea însuma 10 lei pe zi, o valoare redusă putând însemna eşecul în implementarea acestei măsuri, a apreciat Erik de Vrijer.

"FMI nu este expert în sănătate. Dar introducerea sistemului de coplată este o idee bună, pentru schimbarea tipul furnizorului de servicii, că vorbim de spitale, policlinici, dispensare. Sistemul de sănătate este scump, iar consumatorii, pacienţii trebuie să aibă alternative. Nu am intrat în detalii referitoare la coplata de 10 lei, dacă este pentru perioadă de o zi sau pentru perioada internării. Eu cred că este pe zi, cel puţin aşa am înţeles. Dacă o coplată este foarte mică, măsura introdusă va eşua", a afirmat Erik de Vrijer.

Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, şi nici persoanelor exceptate prin lege - copii, gravide, pensionari sub 700 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de război, precizează Ministerul Sănătăţii (MS).

FMI nu vrea să scădem TVA-ul la produsele de panificaţie

"Nu este o idee bună să se fragmenteze sistemul fiscal, să aveţi scutiri, cote mai mici şi complicaţii de genul acesta. Experienţa din alte ţări ne arată că dacă reduci cota de TVA la restaurante, hoteluri, la anumite produse aceşti bani vor ajunge în altă parte", a susţinut, marţi, Vrijer.

FMI: România a ratat ţintele de deficit cash, arierate şi active externe nete ale BNR


Autorităţile române au ratat ţintele privind deficitul bugetar pe cash, arieratele bugetului de stat şi autorităţilor locale şi activele externe nete ale Băncii Naţionale a României (BNR), a mai spus şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional, Erik de Vrijer.

El a subliniat însă că România a îndeplinit cea mai importantă ţintă, cea privind deficitul bugetar calculat după metodologia europeană, estimările arătând că în 2012 deficitul ESA a fost sub 3% din PIB.

Datele privind deficitul ESA vin cu oarecare întârziere, iar programul cu FMI se bazează pe deficitul cash, care ia în calcul numai intrările şi ieşirile, nu şi angajamentele de plată.

Potrivit lui de Vrijer, ţinta de deficit pe cash a fost ratată din cauza rambursărilor de fonduri europene în 2012. Această problemă a fost rezolvată la mijlocul lunii decembrie 2012, dar sumele nu au intrat în decembrie, ci vor intra în februarie-martie 2013.

"Au fost câteva eşecuri în atingerea unor ţinte la sfârşitul lui 2012 şi au fost întârzieri în reformele structurale. Guvernul a cerut o amânare de trei luni pentru a putea implementa toate măsurile agreate la ultima misiune. Am fost de acord să cerem board-ului să accepte această prelungire", a spus de Vrijer.

FMI: Dacă România nu îndeplineşte până în iunie precondiţiile asumate, acordul va expira

Şeful misiunii a adăugat că Guvernul a cerut o amânare de trei luni a acordului semnat între cele două părţi, ceea ce înseamnă că evaluările vor fi finalizate prin vot în Consiliul Director al FMI, la sfârşitul lunii iunie.

Altfel spus, România nu va avea la dispoziţie bani de la FMI până când boardul instituţiei nu va aproba evaluările a şaptea şi a opta.

De Vrijer a explicat că dacă nu ne îndeplinim precondiţiile asumate până în iunie, atunci acordul va expira şi nu va mai exista niciun fel de înţelegere între FMI şi România.









×
Subiecte în articol: FMI
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close