Antena 3 CNN Economic Biz News Consilierul economic al lui Boc: Cel mai probabil bugetul pe 2012 va fi construit fara indexarea pensiilor

Consilierul economic al lui Boc: Cel mai probabil bugetul pe 2012 va fi construit fara indexarea pensiilor

Consilierul economic al lui Boc: Cel mai probabil bugetul pe 2012 va fi construit fara indexarea pensiilor
Sursa foto: Foto: Intact Images
de Catalin Ciocan    |    25 Oct 2011   •   16:18
Consilierul economic al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, spune ca foarte probabil bugetul Romaniei pentru anul viitor va fi construit fara indexarea pensiilor, dar in schimb Guvernul va respecta calendarul actual si va creste cu 0,5 puncte procentuale, pana la 3,5%, contributia virata fondurilor de pensii private obligatorii.

“Foarte probabil, in 2012, bugetul va fi construit fara indexarea pensiilor, dar vom continua efortul de crestere a contributiei la pensii la 3,5% dupa ce in 2009 am inghetat contributia la 2%, apoi in 2010 am revenit la 2,5%, in acest an la 3%”, a declarat azi Andreea Paul Vass (foto), cu ocazia Forumului European de Pensii Private (FEPP), organizat la Bucuresti de APAPR si Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii (EFRP).

Andreea Paul Vass a adaugat ca situatia de la care se pleaca este aceea potrivit careia populatia Romaniei, desi nu este in prezent una imbatranita ci mai degraba una tanara decat media europeana, viteza cu care va imbatrani pana in 2060 este peste media europeana. In aceste conditii, presiunea care se prefigureaza in viitor pe bugetul public de pensii este uriasa.

Potrivit consilierului economic al primului-ministru, daca ne raportam la varsta mediana, adica acea varsta care imparte popultia unei natiuni in 2 grupe egale, Romania are o varsta mediana de 38,3 ani, stand mult mai bine decat in tari puternic imbatranite precum Germania, Italia sau Finlanda.

“Varsta mediana va creste la 52 de ani in Romania in 2060. Aceeasi provocare o gasim In letonia, dar si in Polonia (51 ani),  in conditiile in care tarile europene imbatranite in prezent vor avea o crestere mai redusa a varstei mediane. In Germania, varsta mediana va creste de 44 la 49 de ani pana in 3020, in timp ce in Italia, de la 43 la 48 de ani. Asta inseamna ca pana in 2030, din populatia Romaniei, 1 din 5 romani vor fi peste 65 de ani, iar pana in 2060 unul din trei va avea peste 65 de ani, semnificativ mai mare decat media europeana in 2060”, a explicat Andreea Paul.  

Cheltuielile cu pensiile au crescut din 2008 pana in 2011 de la 40,4 miliarde de lei la 52,4 miliarde de lei, ceea ce raportat in PIB a insemnat o evolutia de la 7,9% la 9,6%. Deficitul structurat al fondului de pensii din sistemul public este de 14,9 miliarde de lei, dar Vass pune ca in absenta reformei acestui sistem deficitul ar fi fost de 21 miliarde de lei. 

Cresterea contributiiei virata de la bugetul public de pensii catre fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) la 3,5% din venitul lunar brut al contributorilor fusese deja inclusa in proiectul legii bugetului asigurarilor de stat. Potrivit legislatiei in vigoare, contributia virata catre Pilonul II creste in fiecare an cu cate 0,5 puncte procentuale.

O serie de state europene au redus in ultimii ani contributia virata catre fondurile de pensii private, in cadrul masurilor de austeritate. Cea mai mare reducere a fost in Letonia, de la 8% la 2%. Polonia a redus la randul ei de la 7,3% la 2,3%, Lituania, de la 5,5% la 2%, in timp ce in Ungaria a fost nationalizat Pilonul II. Toate aceste tari lansasera un sistem privat al pensiilor cu mult inaintea Romaniei.

Fondurile de pensii romanesti administreaza economiile a 5,6 milioane de participant, adica 1,5 miliarde de euro. In Polonia, de exemplu, activele fondurilor de pensii private se ridica la 80 miliarde de euro.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close