Antena 3 CNN Economic Biz News Cum şi-au mutat oligarhii ruşi afacerile în România

Cum şi-au mutat oligarhii ruşi afacerile în România

Cum şi-au mutat oligarhii ruşi afacerile în România
Sursa foto: rusia
15 Mar 2010   •   16:10

Cum afacerile din Rusia sunt tot mai atent supravegheate de Kremlin, numeroşi oligarhi îşi îndreaptă atenţia către statele est-europene, printre care şi România, potrivit EUObserver.

Experţii susţin că piaţa metalelor din România este dominată de un cartel compus din companii din Rusia şi Ucraina. Pe primul loc se află Ucraina, Sergey Taruta, un om de afaceri apropiat de puterea pro-rusă şi de preşedintele Ucrainei Viktor Yanukovici. Taruta a cumpărat fabrica de oţel Fortpres CUG din Cluj.

Îl urmează îndeaproape Oleg Deripaska, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afacer din Rusia, protejatulfostului preşedinte Vladimir Putin. Celelalte două companii sunt administrate de ruşi prin intermediul companiilro înregistrate în vestul Europei: Conares Tradins din Elveţia, ce acţionează în numele lui Igor Zyuzin şi Sinara Handel, ce operează pentru un grup de oameni de afaceri din Germania.

Oligarhii exsovietici au ajuns astfel să controleze o parte importantă din industria metalelor din România. Pe lângă participaţia pe care o deţine în producţia de oţel, compania lui Ziuzin controlează şi aproape 80% din exporturile de beton armat.

În prezent, sectorul minereurilor metalifere stagnează din cauza crizei. Fortpres CUG din Cluj este unul dintre exemple. Sub dominaţia comunistă, compania de stat a angajat 10.000 de persoane. În anii 90, s-a împărţit în cinci mari unităţi, iar una a fost cumpărată de Taruta.

Totuşi, victoria lui Viktor Yanukovici în alegerile din Ucraina, ar putea marca o schimbare pentru afacerile lui Taruta. Presa de la Kiev a anticipat că fabrica omului de afaceri ar putea produce şine de tren pentru Ucraina.

Cel mai grav afectat oligarh rus este Oleg Deripaska, care în 2008, cu o avere de 28 de miliarde de dolari în prezent şi 45 de miliarde la vremea aceea, figura în topul celor zece cei mai bogaţi oameni ai planetei.

În România a cumpărat fabrica de aluminiu de la Oradea, intenţionând să construiască componente pentru fabrica de avioane din Rusia. Acum, fabrica din Oradea este închisă şi oferită spre vânzare.

×
Subiecte în articol: afaceri România
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close