Antena 3 CNN Economic Biz News Curs BNR, 1 euro= 3,98 lei. Ilie Şerbănescu: Cotarea euro la peste patru lei e doar o chestiune de zile

Curs BNR, 1 euro= 3,98 lei. Ilie Şerbănescu: Cotarea euro la peste patru lei e doar o chestiune de zile

Curs BNR, 1 euro= 3,98 lei. Ilie Şerbănescu: Cotarea euro la peste patru lei e doar o chestiune de zile
30 Dec 2008   •   17:12

Leul şi-a revenit marţi, aproape insesizabil, în raport cu euro. Moneda naţională a fost cotată la un curs de 3,98, cu 1 ban peste nivelul stabilit ieri de BNR. Uşoara apreciere este discutabilă, având în vedere că pe parcursul şedinţei interbancare, leul s-a tranzacţionat la un nivel record în ultimii patru ani, de 4,1 pentru 1 euro. De aceea, majoritatea dealerilor şi a analiştilor economici cred că Banca Naţională este cea care menţine cursul sub pragul psihologic de 4 lei pentru 1 euro, pentru a încheia anul într-o notă mai optimistă.
Sistemul bancar românesc depinde foarte mult de pieţele financiare internaţionale şi asta pentru că majoritatea băncilor sunt sucursale ale unor companii mari, străine. De aceea, pentru bancherii români este aproape imposibil să redreseze situaţia.
Analistul economic Ilie Şerbănescu apreciază că deprecierea monedei naţionale şi cotarea la un curs de peste 4 lei pentru 1 euro este doar o chestiune de zile.
De fapt, majoritatea economiştilor spun că leul va continua, cel puţin în primele 3-4 luni ale lui 2009, tendinţa de depreciere în raport cu moneda europeană. În cel mai fericit caz, nivelul mediu al cursului se va situa între 3,68 şi 4,07 lei pentru 1 euro.

×
Subiecte în articol: curs euro curs BNR
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close