Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income. Subvenţii pentru angajarea tinerilor

Daily Income. Subvenţii pentru angajarea tinerilor

Daily Income. Subvenţii pentru angajarea tinerilor
Sursa foto: Foto: Antena 3
28 Apr 2014   •   10:09
Aproximativ 33% dintre tineri îngroaşă rândurile şomerilor, asta în condiţiile în care 30% din firmele de la noi susţin ca au nevoie şi ca ar angaja persoane tinere, dar nu găsesc candidaţi cu profilul sau pregătirea necesară. Această situaţie este si în vizorul autoritaţilor care încearcă să găsească măsuri pentru a-i integra pe tineri pe piaţa muncii.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută un proiect de hotărâre prin care firmele care înfiinţează minimum 20 de locuri de muncă vor putea beneficia de un ajutor din partea statului, sub formă de finanţare nerambursabilă, prin care vor fi acoperite cheltuielile salariale ale acestora. Noua schemă de ajutor ar urma să fie activa de la 1 iulie, însă Guvernul nu a specificat clar acest lucru.

Pe lângă elemente din legea 76/2002 cu modificările şi completările ulterioare, care reglementează stimulentele sau subvenţiile pe care angajatorii le pot obţine în urma angajării tinerilor, Executivul are în plan şi alte măsuri pentru crearea de noi locuri de muncă în segmentul de vârstă 15-24.

Potrivit INS, cea mai afectată categorie din România, cu o rată a şomajului de 33%, este cea a tinerilor sub 25 de ani, din mediul urban. În ultimii ani, rândurile şomerilor au fost îngroşate de tinerii care nu au reuşit să ia Bacalaureatul şi multe dintre locurile de muncă disponibile prin agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă au rămas vacante.

De luna viitoare, este posibil ca peste 5.000 de tineri să se poată angaja cu ajutorul unui voucher. Potrivit proiectului Ministerului Muncii, firmele vor primi facilităţi fiscale pe baza tichetului pe care tinerii şomeri îl vor prezenta la angajare.

Un alt proiect, de data aceasta din partea Ministerului Fondurilor Europene, se referă la o schemă de minimis care să susţină angajarea tinerilor absolvenţi şi activitatea mediului privat. Intenţia este de a subvenţiona plata salariilor tinerilor absolvenţi, elevi şi studenţi, din promoţia 2014. Subvenţiile vor fi acordate pe o periodă de minimum şase luni şi maximum 12 luni. Valoarea orientativă a subvenţiei nete este de 900 de lei pentru tinerii angajaţi cu studii medii, respectiv de 1.300 de lei pentru cei cu studii superioare.

"Putem vorbi de un şomaj structural în rândul tinerilor. (...) Rata de ocupare este cea care ne sperie. 25% rata de ocupare este foarte puţin, asta înseamnă că unul din patru tineri reuşeşte să aibă un loc de muncă. Este adevărat că, în România, structural, educaţia face ca tinerii să intre pe piaţa forţei de muncă destul de târziu. Părinţii sunt cei care sunt principalii susţinători ai acestora", a declarat lectorul universitar Denisa Pătraşcu, jurist şi expert în legislaţia muncii, invitat în emisiunea Daily Income.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close